БТК опроверга обвинения на синдикатите за реформата в компанията

Ръководството на БТК опроверга обвиненията на синдикалните структури в компанията, че всички служители на телекома ще бъдат принудени да подпишат временни трудови договори с изпитателен срок.

Във вторник лидерът на КТ "Подкрепа" в БТК Борислав Георгиев съобщи, че федерациите на съобщенията към неговия синдикат и към КНСБ са напуснали масата на преговорите с ръководството на телекома. Като причина за прекъсването на социалния диалог с новия собственик той посочи нарушения на Кодекса на труда и на Колективния трудов договор (КТД) в предприятието.

Григоров заяви, цитиран от БНР, че ръководството на БТК възнамерявало да прекрати всички трудови договори на работниците до края на тази година и предлагало сключването на нови, но на изпитателен срок. Поставяло се и условието за перфектно владеене на английски език, за да останат хората на работа в компанията.

Без ново щатно разписание и програма за трудова заетост се предприемали и масови уволнения, като се нарушавали процедурите в КТД, заяви още той.

Григоров коментира, че идеята за доброволно напускане на компанията била изопачена поради факта, че на ръководители на отделни поделения на телекома са спуснати бройки за доброволно напуснали, като на хората не се предлагала друга алтернатива.

В декларация до вицепремиера и транспортен министър Николай Василев, социалния министър Христина Христова, Инспекцията по труда и главния изпълнителен директор на БТК Уилям Ейлуърд синдикатите заявяват, че социалното напрежение в телекома ескалира и настояват за ясна стратегия за преструктуриране на компанията, както и спазване на българските закони.

Никой не възнамерява да прехвърля всички трудови договори в компанията на изпитателен срок, той важи само за новопостъпващите специалисти в БТК - главно в правната и маркетинговата дирекции, за които се изисква и владеене на английски език, обясниха от пресцентъра на компанията.

Оттам посочиха, че във връзка с предстоящото преструктуриране на регионалните звена на телекома, само около 6.5% от служителите на БТК ще бъдат засегнати от промени в работните им задължения, заради което ще се наложи да се постави изпитателен срок на безсрочните им трудови договори.

От телекома съобщиха, че по повод същите обвинения на синдикатите през изминалата седмица в компанията е направена проверка от Инспекцията по труда за законосъобразното провеждане на социалната реформа в БТК. Единствената препоръка на инспекторите е била за един случай, в който ръководството на телекома е пропуснало да спази 72-часовия срок, в който трябва да информира синдикатите преди провеждането на Съвет за съгласуване на интересите.

От официалната информация на БТК става ясно още, че в края на миналата седмица са проведени събрания със служителите на БТК в поделенията в София, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Благоевград, Стара Загора, Хасково, Плевен, Русе и Враца. На тях е представена информация за редуциране на служителите в дейностите, които вече няма да се осъществяват от компанията.

От догодина външни фирми ще поемат хигиенната поддръжка на БТК - тоест ще се съкратят чистачките. Същото важи и за поддържането на барчета и бюфети в компанията, както и управлението и поддържането на почивните бази на компанията, които вече са предоставени на Български пощи.

Към Български пощи и фирма "М&БД" преминава от 1 януари и разнасянето на месечните сметки за телефон на абонатите на БТК. Съществува възможност освободените служители на БТК от длъжността "телеграфен пощальон" да бъдат наети от тези две компании и да продължават да изпълняват същата дейност, уточняват от БТК.

Тези съкращения ще засегнат малко над 20 човека от всяко отделно районно управление на телекома.

От компанията допълват, че се надяват напускането на синдикатите на масата на преговорите да бъде само временно.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?