БТК опроверга вицепремиера Василев

Акциите на БТК скоро няма да бъдат листвани на фондовата борса, тъй като новият можоритарен собственик на телекома "Вива Венчърс" не е съгласен, заяви в сряда вицепремиерът Николай Василев, цитиран от БТА. По думите му, ако до края на мандата на правителството - средата на 2005 г. - държавният дял от телекома не бъде листван и продадени чрез борсата, той ще предложи компанията да премине към друго ведомство.

От телекома обаче обясниха, че съгласието на "Вива венчърс" за листването на акции на борсата е задължително само за първите 6 месеца след датата на осъществяване на сделката за БТК. Тя бе приключена на 11 юни т.г.

След изтичането на този срок - тоест от 11 януари 2005 г., държавата може едностранно да предприеме действия по приватизацията на миноритарния пакет от 20% от акциите на БТК чрез борсата.

От телекома уточниха още, че вече е започнала процедурата по преобразуване на БТК в публично дружество, за да може акции на компанията да се листват на борсата.

Процедурата е започната по служебен път от Агенцията за приватизация. На 16 август т.г. агенцията е поискала от БТК необходимата информация за преобразуването на дружеството в публично пред Комисията за финансов надзор. Месец по-късно - на 20 септември, телекомът е изпратил документите в АП.

Още от Бизнес