БТК отново ще се пуска за продан

Решението е по искане на кредитора ВТБ на фона на сделката на Спас Русев за "Телеком Албания"

БТК отново ще се пуска за продан

Седмица след като сегашният акционер в "Българската телекомуникационна компания" (БТК)  Спас Русев финализира сделката за придобиването на "Телеком Албания" от "Дойче телеком" става ясно, че се търси нов собственик на БТК.

Компанията ще бъде обявена за продан по настояване на основния кредитор на покупката ѝ от Спас Русев пред ноември 2015 г. Това е руската Външно-търговска банка (ВТБ), по чието искане стана и предишната продажба на собственика на телекома "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л " през ноември 2015 г., тъй като акциите му бяха заложени по дълг към ВТБ и обслужването му се забави. В "ИнтерВ" основен акционер бе мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. а ВТБ имаше 33 процента.

Срещу 330 млн. евро, от които 240 млн. евро бяха отпуснати от ВТБ, Спас Русев купи "ИнтерВ". Това стана чрез регистрираната в Люксембург "Вива телеком", в която Русев имаше 46%, ВТБ - 20% от капитала минус една акция, 19 на сто бяха на "Делта Кепитъл Инвестмънтс" на братята Милен и Георги Велчеви, а останалите - на миноритарни акционери.

В момента, според данните в Търговския регистър от октомври 2019 г., едноличен собственик на БТК е "Вива Телеком България" ООД, в което съдружници са самата БТК и "ИнтерВ Инвестмънт", която контролира дружеството.

Вероятно новата препродажба – шеста поред, след приватизацията на БТК през 2004 г., ще бъде обявена до края на 2019 г. За целта е била наета като консултант "Лазард", съобщи специализираната медия за корпоративни сделки "Мърджърмаркет" (Mergermarket), цитирана от вестник "Капитал" във вторник.  По информация на изданието първоначални оферти ще се събират през есента, а новият собственик на БТК, която оперира телекома "Виваком", най-вероятно ще е ясен догодина.

От "Капитал" допълват, че дотогава трябва да приключи и операцията, в която фалиралата КТБ ще си събере малко над 100 млн. евро от по-предишната сделка за БТК. Трябва да приключи и висящият спор с руснака Дмитрий Косарев, който си търси пропуснати ползи от сделката със Спас Русев.

Според източници на "Мърджърмаркет" интерес към БТК проявява френският телеком "Оранж" (Orange), както и неназован финансов инвеститор, който оглежда за покупка активи в региона. Замесените в потенциалната сделка страни обаче не дават официална информация дали това наистина е така.

БТК е лидер по приходи на българския телеком пазар с 697.4 млн. лв. за деветмесечието на 2018 г. Пазарният дял на "Виваком" при мобилните услуги е 30% и над 3 млн. абонати в този период. Компанията е първа и при фиксираната телефония с 1.168 млн. абонати. Нейна е ключова инфраструктура в цялата страна.

Информацията за планирата продажба на БТК идва само седмица след като друга компания на Спас Русев в съдружие с предприемача Елвин Гури придоби втория по големина телеком в Албания. Сделката за 50 млн. евро, която бе обявена https://www.mediapool.bg/spas-rusev-razshiryava-telekom-biznesa-si-sas-sdelka-v-albaniya-news288675.html още през януари 2019 г. от "Дойче телеком", бе представен аот самия Русев като част от намерението му за експанзия на телекомуникационния бизнес. Тогава бизнесменът каза, че преговаря с "Дойче телеком" и за негови активи в Гърция, Румъния и Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес