БТК получи GSM лиценз

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) издаде GSM лиценз на БТК, научи Mediapool.bg. С това отпадна последното препятствие пред окончателното приключване на сделката за приватизация на телекома от "Вива венчърс".

Решението е взето с 4 на 1 гласа, като против даването на лиценз за мобилен оператор е гласувал само представителят на президента в КРС Валентин Георгиев.

Тримата членове на комисията от парламентарната квота - Петър Рендов, Зина Трифонова и Камен Костадинов, както и новоназначената от правителството шефка на КРС Гергана Сърбова, са подкрепили издаването на мобилен лиценз на телекома.

Очаква се в близките дни Агенцията за приватизация и дъщерната на американския инвестиционен фонд "Адвент" компания "Вива венчърс" окончателно да приключат сделката, като купувачът плати цялата сума от 230 млн.евро за 65% от БТК, а агенцията джироса на негово име акциите на телекома.

След повече от година забавяне и поредица от съдебни решения, договорът за приватизация на БТК бе подписан с "Вива венчърс" в края на февруари т.г. За окончателното приключване на сделката досега се чакаше решението на КРС за GSM лиценза, който бе предложен от правителството в пакет с телекома в приватизационната процедура.

Броени дни след подписването на договора, АП поиска от регулаторния орган да издаде лиценз на все още държавното БТК. Оглавяваната по това време от Георги Александров комисия обаче не можа да стигне до категорично решение в законовия едномесечен срок и предпочете да го отложи, като поиска становища по казуса от няколко държавни ведомства. Основният проблем бе противоречието между закона за далекосъобщенията, който не допуска издаването на GSM лиценз без търг или конкурс и закона за приватизацията, в който това е допустимо за държавни фирми в процедура на раздържавяване, какъвто е казусът с БТК.

Публична тайна бе, че Александров, колегата му Камен Костадинов и президентския човек Валентин Георгиев са против издаването на мобилен лиценз без търг, а Петър Рендов и Зина Трифонова са на обратното мнение.

Публична тайна стана и факта, че именно заради отказа да се вземе решение за БТК правителството уволни Александров, въпреки че това не фигурираше в официално оповестените мотиви. Неуспешен остана опитът на Георги Александров да възпрепятства ново решение на комисията, атакувайки уволнението си пред ВАС. Административният съд, който още не е започнал да гледа по същество жалбата на Александров, му отказа да замрази назначението на новата шефка на КРС, което щеше да блокира работата на комисията.

Споровете в КРС се следяха изкъсо от сегашните два мобилни оператори на българския пазар - Мобилтел и Глобул, на които БТК става конкурент.

От поисканите от КРС преди два месеца становища, до днешното решение не пристигна само конкретен отговор от комисията за защита на конкуренцията дали издаването на GSM лиценз без търг, срещу 54 млн.лв. е форма на държавна помощ и допустима ли е тя. Миналият петък КЗК изпрати писмо до далекосъобщителния регулатор, че удължава с 30 дни проучването си по казуса, преди да се произнесе. От комисията на Петко Николов специално уточниха, че тяхното становище няма отношение към решението дали да се издаде или не лиценз на БТК, което е изцяло в правомощията на колегите им от КРС.

Също преди дни Петър Рендов от КРС уточни и спора около цената за третия GSM лиценз в България.

По тарифата на сега действащата методика на комисията, цената за издаване на лиценз за мобилен оператор е 217 млн.лв. В същата методика обаче има и схема за преизчисление на тарифата според съответния пазарен дял на кандидата за лиценз. Според обясненията на Рендов, при това преизчисление третият мобилен оператор БТК трябва да плати 25% от цената в тарифата, което прави точно записаните в приватизационния договор 54 млн.лв.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?