БТК предлага три нови плана "У дома City" от 1 април

Турция отново бие тревога за увеличаващия се трафик на петролни танкери през нейните проливи и се безпокои за катастрофалните последици, до които може да доведе евентуална злополука, предаде в понеделник АФП, цитирана от БТА.

Количеството петрол, което минава през проливите, се увеличи с 50 процента през последните три години, посочи турският министър на енергетиката Хилми Гюлер при откриването на годишна международна конференция, посветена на начините за развитие на енергийното сътрудничество в района на Каспийско и Черно море.

Ако стане нещо в проливите, това ще създаде голям проблем за района, специално за Истанбул, и транспортирането на петрол ще бъде нарушено в продължение на месеци, каза министърът. Екологичен проблем за Истанбул би бил катастрофален, посочи той.

От дълго време властите в Анкара предупреждават за риска от злополоуки в проливите Босфора и Дарданелите.

Проектът за петролопровод Баку-Тбилиси-Джейхан за пренасяне на каспийски петрол до западните страни, който по думите му напредва много добре и трябва да стане действащ в близките месеци, е един от най-добрите начини за разтоварване на турските проливи.

Русия е страната, която най-много използва турските проливи за транспротиране на нейния петрол, отбелязва АФП. Освен Турция, в конференцията участват Русия, Казахстан, Иран, Пакистан, Индия, Украйна, България, Грузия, Гърция, посочва АФП.

Споделяне

Още от Бизнес