БТК съди държавата заради златната акция

БТК съди държавата заради златната акция

БТК АД е завела дело срещу държавата за обезсилване на правото ѝ на вето при вземането на решения от стратегическа важност, съобщиха в четвъртък от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Въпреки това от ведомството смятат да запазят преференциалната си акция, поне докато приключи съдебният процес.

Златната акция трябваше да бъде върната от държавата на мажоритарния собственик на дружеството – застрахователния гигант AIG - през юни. На общото събрание на акционерите в края на май обаче представителят на държавата гласува против връщането заради неизпълнение на клаузи от приватизационния договор от страна на купувача.

БТК не е изпълнила програмата си по заетостта, заради което от Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) заведоха дело срещу "Вива Венчърс" за неустойки от над 20 млн. лева. "Вива Венчърс" препродаде телекома на AIG през 2007 г. Държавата си търси и 80 млн. евро компенсации заради препродажбата.

Задържането на акцията ще позволи на държавата да продължи да участва в оперативната работа на дружеството, заявяват от транспортното ведомство. От една страна БТК все още активно преструктурира дейностите си, при това в условията на финансово-икономическа криза. От друга компанията изпълнява важни социални функции, като осигурява 90 на сто от стационарните телефонни връзки в цялата страна, посочват още от министерството.

Министър Александър Цветков предлага на финансовия министър Симеон Дянков да посочи представител на държавата в Управителния съвет на БТК, тъй като след преминаването на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) към транспортното министерство, то се явява регулатор на телекома и не може да участва в управлението му.

От БТК поясниха за Mediapool,че действително компанията е завела дело срещу държавата на 21 септември в Софийския градски съд и очаква да бъдат насрочени дати за съдебните заседания. От компанията заявиха, че няма да коментират делото, докато няма съдебно решение.

Неофициално стана ясно, че телекомът обжалва неспазването от страна на държавата на условието в  приватизационния договор - златната акция да бъде преотстъпена на мажоритарния собственик след изтичането на пет години от сключването на договора, или през 2009 г. Собственикът на компанията твърди, че е изпълнил програмата си за инвестиции и разполагала със съответните документи, които ще представи в съда.

От БТК твърдят, че връщането на златната акция не трябва да се обвързва с програмата за заетостта. Това е основният пункт, по който държавата, а и синдикатите имат спор с телекомпанията. Според тях собственикът не се е съобразил с графика на оптимизиране на състава на работещите в структурите на БТК и е извършил значително по-големи съкращения по-рано от предвиденото.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?