БТК ще погасява стари дългове с нов за 400 млн. евро

Сред мениджърите на еврооблигации е съакционерът в телекома "ВТБ Кепитъл"

БТК ще погасява стари дългове с нов за 400 млн. евро

С нов дълг за 400 млн. евро, който ще се осигури чрез емитирането на еврооблигации, "Българската телекомуникационна компания" (БТК) смята да погаси стари борчове. Намерението за емитиране на нов дълг бе обявено в петък вечерта на сайта на дружеството.

 

Падежът на облигациите е след пет години, а очакваният рейтинг на дълга е B1/BB. Емисията ще бъде управлявана от швейцарската банка "Креди Суис" (Credit Suisse) и инвестиционния фонд "ВТБ Кепитъл" на руската "Внешторгбанк", който е и съакционер в телекома.

 

"ВТБ Кепитъл" държи 33.3 на сто от БТК, 43.3% са на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) през дружеството "Бромак" ЕООД (което се контролира от Цветан Василев), а 23.4% са на бивши кредитори на компанията.

 

КТБ и ВТБ, който освен това държи 10 на сто от банката на Цветан Василев, станаха собственици на БТК чрез дружеството "Вива Телеком България" в края на 2012 г. чрез сложна сделка за преструктуриране на общо 1.7 млрд. евро дълг на телекома, включваща изплащане на задължения, преобразуване в акции и отписване. Така борчовете на БТК бяха намалени до 588 млн. евро.

 

В момента дългът на телекома е 472 млн. евро, а други 265 млн. евро са в собственика му "Вива Телеком България", по данни на "Капитал Дейли".

 

Сега се подготвя ново рефинансиране на дълговете като за целта мениджмънтът на компанията смята да проведе срещи с потенциалните инвеститори в Лондон през тази седмица. Решението за емисията ще бъде взето следващия понеделник, съобщава "Капитал Дейли".

 

Като платформа е посочен основният пазар на Ирландската фондова борса, където дружеството на КТБ вече има листвани облигации за 150 млн. долара.

 

Облигациите ще бъдат гарантирани като първостепенни задължения от телекомуникационната компания – т.е. ще се обслужват с предимство. Очаква се емисията да бъде предложена на Ирландската фондова борса между 14 и 15 ноември. Кога ще завърши предлагането и ще има реални сделки за облигациите, не се съобщава.

 

Посредници за емисията са още "Барклис" (Barclays) и "Дойче банк" (Deutsche Bank), като предлагането ще се управлява съвместно с френската "Сосиете Женерал" (Societe Generale).

 

Най-голямата корпоративна емисия облигации съвпада с въвеждането на преференция в Закона за корпоративното подоходно облагане, според която от данък върху доходите от лихви вече се освобождават всички инвеститори от ЕС, ако са закупили облигации на българско дружество, които се търгуват на борса в евросъюза. Така емитентът, т.е. БТК, ще може да изкуши този род инвеститори с по-голям нетен доход заради липсата на данък, посочва "Капитал Дейли".

 

Интересът към емисията ще е показателен не само корпоративно за БТК, но и за телеком пазара в България, който страда от характерните за цяла Европа свирепи регулации, конкуренция и съответно - спад в приходите, допълва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес