БТК ще получи лиценз за GSM след приватизацията

Сделката за БТК с "Вива венчърс" ще се сключи до края на тази седмица, а лицензът за трети GSM оператор ще бъде даден след това, заявиха за mediapool.bg два независими правителствени източника.

От кандидат-купувача били приели да отстъпят по този въпрос въпреки, че получаването на лиценза бе едно от условията за превеждане на парите по сделката.

Формалната причина за възникналия проблем са новите текстове в закона за далекосъобщенията, които предвиждат лиценз за мобилен оператор да се дава само чрез търг. В досегашните разпоредби имаше записана и възможността това да става, когато е такава възможност е указана и в друг закон.

Става дума за закона за приватизация в иито чл. 39 се казва, че лицензия се дава без търг или конкурс, когато това е записано в стратегия за приватизация приета от парламента.

Юристи коментираха за mediapool.bg, че в случая закона за приватизация се явява специален по отношенвие на сделката за БТК и е логично компанията да получи лиценз преди сделката.

За целта трябва да бъде изпратено искане от Агенцията за приватизация, съгласувано с министерството на транспорта и съобщенията, до Комисията за регулиране на съобщенията, която да издаде разрешителното.

На 10 февруари лидерът на ДПС Ахмед Доган се изказа скептично за сделката за БТК. Според него проблемът не е във формалното изпълнение на определени условия, а в наличието на ясна стратегическа и инвестиционна визия на купувача "Вива венчърс" за БТК.

Днес Доган каза, че вече е на път да елиминира част от съмненията си във връзка със сделката за БТК. Той уточни, че е имал обаждане, което го е успокоило във връзка с намеренията на купувача, но не каза от кого е било то.

Доколкото знам купувачът вече е предявил готовност да покрие всички изисквания, каза лидерът на ДПС. Попитан каква част от съмненията му остават, Ахмед Доган отговори, че това, което още го притеснява, е въпросът за дивидента на телекома и това е проблем, който засяга както управляващите, така и "Вива Венчърс".

Според източници на mediapool.bg дивидентът за миналата година ще се разпредели след приватизационната сделка. Тогав новият собственик ще има 65% от акции, а държавата 35%. Очаква се чистата печалба на телекома да бъде над 200 млн.лв. , но едва ли голяма част от нея ще бъде резделена между акционерите, защото новия собственик има ангажименти за инвестиции за 400 млн. евро за пет години.

Експерти очакват между вече частната БТК и мобилните оператори да възникнат проблеми при предоставянето на наети линии. Основният оператор може да се отнася по-привилегировано към собствения си GSM оператор и така да увеличи разходите на сегашните два играчи на пазара.

До февруари 2002 г. най-големият български мобилен оператор "МобилТел" бе собственост на скандалния бизнесмен Майкъл Чорни. Представителите на ДПС лобираха в полза на Чорни при провалената процедура за приватизация на "Булгартабак холдинг", а Доган открито се опита да уреди връщането му в България.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: