БТК ще пусне третия GSM към края на май

Към края на май или началото на юни се очаква БТК да пусне третия GSM оператор, стана ясно от съобщение на компанията в петък.

Предварително от телекома бяха обявили април като най-вероятния срок за стартиране на третия мобилен оператор в България. Забавянето с месец - месец и половина, което се очертава, е поради все още продължаващите задължителни процедури по свързването на "БТК Мобайл" с другите два мобилни оператори - "М-Тел" и "Глобул".

В началото на март БТК е започнал преговори с "М-Тел" и "Глобул" за взаимна свързаност. Поради технически причини не е било възможно те да започнат по-рано, защото едва в началото на този месец БТК е била готова да представи необходимата техническа информация за своята мрежа на двата действащи мобилни оператора.

От "Глобул" са изразили готовност да приключат в кратки срокове преговорите по правните въпроси и са предложили възможно най-скоро да започнат технически тестове.

"М-Тел" е поискал от БТК сертификати за оборудването на оператора и предложила първо да се подпише договор, а след това да се премине към технически изпитания. Операторът е изпратил първоначалното си предложение за договор и БТК ще изготви своите коментари по предложения вариант през следващата седмица.

Според Закона за далекосъобщенията, преговорите по договорите за взаимна свързаност трябва да приключат до два месеца от тяхното започване - в случая през май. БТК се надява, че те ще завършат преди изтичането на срока. След това договорите между операторите се изпращат на Комисията за регулиране на съобщенията и три седмици по-късно мрежите могат ефективно да се свържат.

От БТК съобщават още, че забавянето е свързано и с кандидатстването на компанията за UMTS лиценз. Ако БТК спечели търг за UMTS лиценз, мобилни услуги от трето поколение ще бъдат предлагани в София малко преди края на годината, уточняват от телекома.

Споделяне

Още от Бизнес