БТК става изцяло собственост на Русия и КТБ

Държавата се отказа от специалните си права, които ѝ дава т. нар. златна акция в БТК. На заседанието си в сряда правителството упълномощи министъра на транспорта да гласува за отмяната на привилегията на предстоящото общо събрание.

След решенията на общото събрание на БТК става изцяло частна компания, ще бъде отписана от борсата и ще се управлява от мажоритарния собственик - консорциум между банкера Цветан Василев и руската VTB Capital.

Министрите одобриха и представителят на държавата да се съгласи с промяната в наименованието на телекома и отписването му от борсата, съобщи правителствената пресслужба.

Правителството приема, че условията за отмяна на правата му по "златната акция", залегнали в приватизационния догорвор през 2004 г., вече са изпълнени.

Общото становище е, че преференциалната акция е изиграла своята роля за един значителен период от време, осигурила е плавния и безпрепятствен преход компанията да не бъде разпродадена и да продължи да работи.

По информация на "Капитал" е изпълнен и последният ангажимент - обезщетение за държавата заради успешната му препродажба от първия частен собственик.

Златната акция даваше възможност на държавата да възпрепятства прекратяването на дружеството или ограничаването на дейността му, емитирането на нови акции, преобразуването му по какъвто и да било начин и предлага членове на ръководството.

От ГЕРБ побързаха да определят като пореден гаф непрозрачното, според тях, решение на кабинета за прехвърляне на "златната акция" на частната компания БТК.

Считаме начина на вземане на решението за недопустим и призоваваме ресорното министерство и премиера такъв тип решения да бъдат публично известявани и прозрачно аргументирани, поиска депутатът и бивш транспортен министър Ивайло Московски.
Той припомни, че управляващите партии са заявили намерение за повече "държава" и подчерта, че Министерският съвет е гласувал за отказа от преференциална акция в деня, в който се очакваха дебати по вота на недоверие, а служители на "Български пощи" стачкуват.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?