БТК вдигна офертата си към миноритарните акционери

БТК вдигна офертата си към миноритарните акционери

Новият мажоритарен собственик на Българската телекомуникационна компания (БТК) – "НЕФ Телеком България", е коригирал търговото си предложение за изкупуване на остатъчния пакет акции от борсата и то вече е одобрено от  Комисията за финансов надзор (КФН). Това съобщиха от регулатора в понеделник.  Новата оферта към останалите акционери на дружеството за изкупуването на една акция на БТК е 11.30 лв.

Този път предложението е одобрено от КФН, след като преди месец комисията отхвърли дадената от "НЕФ Телеком" цена на акция от 10.73 лв. заради установени пропуски в образуването на офертата.

Тогава КФН посочиха, че новият собственик, който държи 90.07 на сто от БТК, не е приложил правилно методите за оценка на акциите и средно претеглената борсова стойност на акциите е по-висока. Освен това миноритарните собственици, който държат 28 663 960 броя акции, не са получили пълна информация за състоянието на дружеството и съответно не са могли да вземат обосновано решение дали да продадат акциите си или не, посочиха миналия месец от КФН.

Сега обаче от комисията са установили, че всичко е наред и са приели по-високата цена.

След изкупуването на всички акции на БТК, "НЕФ Телеком България" възнамерява да поиска отписване на телекома от регистъра на публичните компании, воден от КФН и съответно слизане от Българската фондова борса.

На пазара акциите на БТК  поевтиняха с 0,18 процента до 10.88 лв., сочи статистиката в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?