БТК задължена да свали тарифите към мобилни мрежи

БТК задължена да свали тарифите към мобилни мрежи

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е задължила БТК да свали цените на разговорите към мобилна мрежа до определен таван от 0.25 лв. с ДДС - за силен трафик, и 0.208 лв. с ДДС - за слаб трафик. Това съобщиха във вторник от комисията, а от БТК/“Виваком“ изразиха недоумение от решението на регулатора и обясниха, че спорът е за десети от стотинката в тарифите, които операторът приложил от 1 юли с последната стъпка от графика на КРС за намаляване на цените за вход от мобилна към мобилна мрежа и от фиксирана към мобилна. .

Решението на КРС е взето след анализ, при който е установено, че предложената от БТК цена за разговори към мобилни мрежи, която трябва да се прилага от 1 юли 2010 г., не отговаря на наложените ограничения на КРС.

Регулаторът вече прилага формула, с която се определя максимално допустимото ниво на цената на дребно за разговори към мобилни мрежи. Във формулата се включват цените за вход в конкурентните мобилни мрежи т.нар. терминиране, за които са наложени ценови ограничения, и цените за генериране от фиксирани мрежи, при които също има тавани.

От 1 юли 2010 г. е в сила последното в графика на КРС намаление на цените за генериране от фиксирани мрежи и на цените за терминиране в мобилни мрежи, което съответно трябва да се приложи и при цените за повиквания към мобилни мрежи, уточняват от КРС.

При БТК обаче тарифите били над тези нива, което е нарушение. Освен това регулаторът установил, че цените за повиквания към мобилни мрежи, които БТК прилага по отношение на своите клиенти от 1 юли, не са предварително одобрени от КРС, което е в противоречие с регулаторната рамка.
Срещу компанията ще бъдат наложени санкции за констатираните нередности, допълват от Комисията за регулиране на съобщенията.

Прессъобщението на КРС бе последвано от изявление на “Вивасом“, в което се посочва, че тази позиция буди недоумение, тъй като съгласно графика на КРС компанията е намалила в началото на месеца цените на едро на 25.8 и 21 стотинки за минута, съответно в часовете на силен и слаб трафик, при предишни тарифи от 39 и 31 ст.

Общото намаление на цените на дребно към мобилни мрежи е значително по-голямо от наложеното от КРС намаление на цените на едро и от средата на 2008 г., когато започна да се прилага графика за сваляне на цените за терминиране до сега обажданията от фиксиран към мобилен телефон са поевтинели с над 60%, а от мобилен към мобилен телефон - с над 40%. Ако бъде въведена допълнителна схема и цените на едро бъдат променени в съответствие със средноевропейските нива, “Виваком“ ще намали още по-драстично цените на дребно за своите клиенти, обещават от дружеството.

“Според решението на регулатора мобилните оператори свалят цените на едро на четири етапа, “Виваком“ пренася това намаление директно върху своите крайни клиенти. В момента от всички играчи на пазара единствено националният телеком намали драстично цените си на дребно веднага след намаляването им на едро“, пише в изявлението.

Според компанията спорът е за разлика в цената между две десети и осем десети от стотинката при силен и слаб трафик съответно, което означава между 1 и 3 процента от цената на услугата.

Разликата произтича от това, че БТК въвежда допълнително наложеното от КРС намаление на остатъчната цена не от 1 януари 2010 г., а четири месеца по-рано с намаляването на цената на на дребно с повече от нормативно предвидената. При последващото намаление в началото на юли, телекомът продължил да използва формулата за намаляване на остатъчната цена от цената на дребно за разговори от фиксирани абонати към мобилни пропорционално на намаляването на цените за терминиране в мобилни мрежи.

От дружеството посочват също така, че още не са се запознали официално с решението на Крс, а научили за него от медиите.

Споделяне

Още от Бизнес