БТПП иска по-ниска цена при еврорегистрация на български марки

Цената при регистрация на търговски марки и дизайни  от български фирми във  Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар на ЕС (OHIM) да бъде намалена е предложил в петък заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов на президента на OHIM  Убо де Боер. Двамата са обсъдили възможността  намалението да е с 25 на сто, съобщиха от БТПП.

Симеонов и Де Боер са дискутирали как българският бизнес да се възползва от системата за индустриална собственост така, че да повиши своята конкурентоспособност и съобразно утвърдените правила за европейска защита

От 1 януари т. г. всички регистрирани дизайни на общността разпростират действието си  на територията на България. При нарастващата конкуренция и голям брой продукти, предлагани на пазара на общността, българските фирми трябва да побързат със защитата на своите промишлени дизайни и търговски марки чрез регистрация OHIM, призова Симеонов 47 000-те членове на организацията.

Досега във Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар на ЕС има регистрирани само 9 български дизайни. Затова БТПП ще предоставя информация и ще организира обучения по всички въпроси , свързани с регистрирането, поддържането на марката и дизайна, правото на приоритет и използването им.

От организацията допълниха, че OHIM работи с документи на 22 езика, сред които и българският. Нашите фирми могат да подават заявления и запитвания също така и по интернет на адрес www.oami.europa.eu.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?