бТВ: Атентаторът е бил няколко дни и във Варна

Главният секретар на МВР: Никой не е поемал отговорност за атентата

бТВ: Атентаторът е бил няколко дни и във Варна

Атентаторът от Бургас е нощувал няколко дни във варненски хотел, съобщи бТВ, позовавайки се на неназовани източници от разследването.Телевизията не съобщава името на хотела, за да не пречи на разследването.

Предполага се, че терористът е отседнал във Варна, след като е влязъл в страната през Румъния. Оставил е перфектни пръстови отпечатъци и биологични следи в хотелската стая. Настанил се е там с фалшивата си американска шoфьорска книжка.

Още преди три дни всички служители на хотела са разпитани, а помещенията претърсени. Службите за сигурност са засекли с видеокамери движението на камикадзето във Варна. Вече са проверени местата, където е ходил. Те са претърсени и не са открити опасни елементи.

Досега се знаеше, че в деня преди атентата предполагаемият му извършител е бил в Равда и Поморие, кодето се опитал да наеме автомобил.

Пред бТВ главният секретар на МВР Калин Георгиев не пожела да потвърди информацията с мотива, че тя е част от досъдебно производство. Според него не може да се твърди, че съучастникът или атентаторът са американски граждани.

Георгиев каза, че няма официална информация от партньорските служби за поемана отговорност за терористичния акт. Ние имаме нашите предположения, но коя организация стои зад атентата можем да отговорим като разкрием извършителите, заяви главният секретар.

В събота израелски сайтове съобщиха, че неизвестна засега организация Qaedat al-Jihad (Ал Кайда Джихад или основата/базата на джихад) е поела отговорност за атентата. Информацията бе опровергана най-напред от Министерството на външните работи в Соэия.

Попитан дали наистина атентаторът има съучастник, че е американец, а пръстовите отпечатъци на терориста съвпадат с човек от Хизбула, Георгиев отговори, че това са "някакви твърдения, които не са подплътени с нищо обосновано".

"Не можем да говорим за американски гражданин, още по-малко за сподвижник. Вече казахме, че работим с множество фотороботи и рисунки, които използваме, за да изследваме различни профили и начини, по който може да изглежда извършителят с неговите различни самоличности", каза главният секретар на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?