бТВ: Българин се сражавал в редиците на талибаните в Пакистан

Сн. бТВ

Българин е бил в редиците на пакистанските талибани. Разследване на арабиста професор Владимир Чуков и журналиста от bTVСветослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина.

Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет. Чрез тях обаче различните ислямистки групи разпространяват снимки на „шахиди”, загинали за джихада.

Във вече закрития форум „Ханейн” се виждат две снимки. Първата показва мъж, загинал в Южен Вазиристан. „Ценният и изключителен брат Омар от Южен Вазиристан, беше приет от Аллах като мъченик на 21-годишна възраст”, пише до нея.

На втората обаче се вижда лице, което събужда интерес, съобщава бТВ. „Анис Българина беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазиристан”, пише до нея.

„Името Анис означава, че не е бил лидер, но има много силен елемент на лоялност. Анис означава компаньон в най-добрия смисъл на думата”, коментира проф. Владимир Чуков.

Вазиристан е гранична зона между Афганистан и Пакистан. Наречена „Ничия земя", където оперират различни кланове, свързани с талибаните. Според анализатори 1/3 от световните атентати се планират именно във Вазиристан.

Тази снимка се появява и в „САЙТ”, специализирана платформа за наблюдение на ислямистките активности, която първа разпространи потресаващите видео материали с убийствата на чужденци от ислямска държава.

Заглавието е „Фейсбук страница съобщава за смъртта на предполагаем български джихадист в Пакистан”.

„Точно заради това искам да свикаме съвет по сигурността”, заяви военният министър Велизар Шаламанов по бТВ в коментар по темата.

Анис Българина е загинал преди година след атака с дрон. Лидерът на клана „Хакани” Бадредин Хакани също е убит при атака с дрон. „Най-вероятно той е бил в обкръжението на някой от следените лидери. Бадрадин хакани също беше ликвидиран с дрон”, посочи проф. Чуков.

„Това момче сигурно също е имало и военен опит. Кланът „Хакани” са елитните талибани – бащата беше министър до 2001 г., след което си направиха частен джихад. Когато чужденци отидат там, те получават ислямско име, но държавата по произход остава и прякорът Българина фигурира навсякъде”, отбеляза още арабистът, според когото с голяма доза сигурност може да се твърди, че произходът на Анис наистина е български.

Проф. Чуков настоя за „много отговорна реакция” от страна на българските институции. „Трябва да се разиграят всякакви възможности – как това голобрадо момче е попаднало сред елитните талибани. Има и една малко вероятна теза – че е дезертьор. Да си припомним американския редник Бъргал, който официално беше пленен, но според неговите приятели по взвод той сам е отишъл при талибаните”, посочи още проф. Чуков.

Споделяне

Още от България