бТВ и Нова са прекрачили етичната граница при инцидента с гимнастичката Цвети Стоянова

бТВ и Нова са прекрачили етичната граница при инцидента с гимнастичката Цвети Стоянова

И двете частни национални телевизии са нарушили Закона за радио и телевизия при отразяването на инцидента с гимнастичка Цветелина Стоянова, като са преекспонирали темата, преминали са границата на етичното отразяване на случая, търсейки сензация в него. Това съобщиха от Съвета за електронни медии (СЕМ), който продължава наблюдението си над бТВ, Нова телевизия, както и над БНТ, която също се проверява дали спазва  нормите на журналистическата етика.

Експертът в СЕМ Виржиния Савова обясни във вторник, че мониторингът на програмите на бТВ и Нова телевизия е отчел фиксиране върху лична драма, множеството включвания от мястото на инцидента, от болницата, множеството интервюта, които са  създали впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми.

Според председателя на медийния регулатор Мария Стоянова при отразяването на този инцидент се наблюдава колизия между съдържанието, което са предоставили телевизиите, с етичния кодекс на българските медици.

"Когато става въпрос за инцидент,  има оправдан обществен интерес и тогава има основания за намеса в личния живот на въпросната личност, но нас ни притеснява, че вече е прекрачена границата - от информационния интерес към емоционализирането на разказа", каза Стоянова. 

При "Хоризонт" на БНР мониторинговият отдел не е отчел законови нарушения, а поднасяната информация е била премерена и точна. Обществената телевизия БНТ също е спазила нормите. 

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?