"Музикаутор" нападна и двете воюващи страни във войната за ефира:

бТВ и тв-доставчици дължали милиони за авторски права, ТВ7 обещала да си плати

"Булсатком" се закани да съди АБРО заради "манипулативни твърдения"

бТВ и тв-доставчици дължали милиони за авторски права, ТВ7 обещала да си плати

В търговската война между сателитния телевизионен оператор "Булсатком" и бТВ и ТВ7 се намеси нов участник и се отвориха нови фронтове. От сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" обвиниха "бТВ Медиа груп", че дължи над 2.5 млн. лв. за авторски права, а "Булсатком" и другите доставчици на тв-програми – че изобщо не плащали.

Дългът на бТВ, според "Музикаутор", бил натрупан за последните две години.

"бТВ Медиа Груп и "Булсатком" продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват. Това е един от най- емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права", съобщи "Музикаутор" във вторник.

"Свидетели сме на един голям парадокс. Спорът между бТВ и "Булсатком" е за заплащане на защитено съдържание като филми и музика, което и двете страни всъщност ползват както намерят за добре - едната като не плаща договорените и дължими суми за отстъпени права, а другата страна е изобщо без договор за отстъпени права. Според нас е редно, преди да се разберат помежду си, те да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание", казват от "Музикаутор".

"Парадоксално е,че бТВ беше медията, която направи кампания в защита на авторските права, а тя е единствената ефирна телевизия, която не заплаща коректно предвидените от закона и регламентирани с договор отчисления към "Музикаутор", твърдят още от обединението, напомняйки за често показваните клипове по телевизията с известни актьори и изпълнители срещу кражбата на авторски права.

"Според данни на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която членува и бТВ, кабелните оператори като "Булсатком" отделят за телевизиите под 20% процента от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците плащат до 50%. Но за притежателите на авторските права за сега те не отделят нищо", пишат от авторското сдружение.

"Музикаутор" съди бТВ; ТВ7 имала дълг, но щяла да плати

Ясен Козев, председател на УС на "Музикаутор" уточни пред Mediapool , че сдружението е завело дело срещу "бТВ Медиа груп" за дължимите отчисления. Известието за делото трябва да е получено в телевизията или до часове ще бъде получено, допълни той.

Делото е за неизплатени частично задължения от 2009 г., част от дълга от 2.5 млн. лв.

С другите телевизионни оператори нямало проблеми. Той призна, че ТВ7 също дължала пари за авторски права за 2012 г., но заради "градивните отношения" с нея от сдружението считали, че ще си получат дължимото.

Ясен Козев отказа да съобщи колко дължат за авторски права сателитните и кабелните оператори, като се позова на търговската тайна, без да обясни противоречието - че дългът на бТВ не е тайна, а на операторите е тайна.

 

Последва и отговорът на "Булсатком" към претенциите на "Музикаутор", в който се отхвърлят претенциите на сдружението за авторски права към доставчиците на телевизионно съдържание.

"Булсатком е оператор, който разпространява сигнал по договор с медии по смисъла на Закона за радиото и телевизията. Съгласно договорите ни с телевизиите, те са тези, които следва да гарантират, че имат права върху разпространяваното от тях съдържание. Законът е категоричен - разпространителите не са доставчици на медийни услуги, не избират съдържание и не дължат авторски права", се казва в дошлото вечерта опровержение.

"Като българска компания, обаче, която иска да прави прозрачен и почтен бизнес на българския пазар, ние сме категорично против пиратството и срещу всяка форма на нарушаване на авторските права. Използваме случая още веднъж да подчертаем, че 35% от нашите приходи се отделят за авторски права към телевизиите. "Музикаутор" следва да потърсят защита на правата си от доставчика, който е бил некоректен към тях", заключват от "Булсатком".


От "Булсатком" възмутени от "манипулациите" на АБРО

От "Булсатком" заплашиха със съд АБРО заради "манипулативните твърдения на АБРО относно дейността на компанията".

Предния ден асоциацията подкрепи косвено бТВ и ТВ7 в спора им с "Булсатком", като заяви, че "кабелни и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80% от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на съдържание за зрителите - нови български сериали, български и лицензни предавания, холивудска продукция, спортни събития и много други".

Кабелните и сателитните оператори освен това са обвинени, че "системно укриват" реалния си брой абонати. "Порочната практика е потвърдена в две независими представителни проучвания – на АБРО и на ГАРБ (проведено през октомври 2012 година Establishment Survey)", които потвърждават, че "Булсатком" има "35% пазарен дял, в същото време операторът декларира пред членовете на асоциацията по-малко от половината от този дял и укрива от 26 до над 64% от абонатите си. Допълнителен приход, който изцяло се задържа от "Булсатком", е приходът от разпространение на български телевизии извън България", твърди АБРО.

"Булсатком" обаче твърдят, че "цената се определя чрез преговори между телевизията, която разпространява ефирни програми и оператора. Обхватът на мрежата спрямо абонатите е показател за достъпността на телевизионното съдържание до по-широк кръг лица. Това е от значение за приходите на телевизията от реклами и в същото време се отразява върху увеличение на разходите на оператора за поддръжка на съоръженията. В договорите ни с телевизиите, които не са платени отделно в обособен пакет, с право на избор от абоната, таксата е фиксирана. В тях няма клаузи за броя на клиентите ни – той е динамичен".

"По закон абонатите ни се декларират на всеки шест месеца пред Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и оттам е можело по законов път да се потърси информация за обслужваните абонати.

Според доставчика "публичният спор за проценти от приходи и разходи също се води подвеждащо".

"Разходите, които "Булсатком" плаща за авторски права, са 35% от приходите. С останалите пари ние финансираме нашата оперативна дейност, поддръжката на системите, таксите за спътник, разходите за почти 2000 души служители в цялата страна. Още по-нелепо звучат разговорите за проценти на фона на факта, че в договорите с ефирните телевизии цената досега е била 0 лева".

Войната се разгоря, след като бТВ и ТВ7 от една страна и "Булсатком" - най-големият сателитен доставчик на тв-съдържание - от друга - не постигнаха споразумение за увеличаване на цената, която доставчикът плаща на телевизиите за разпространение на програмите им като процент от абонаментната такса.

Едно от предположенията за изостряне на конфликта е заявката на "Булсатком" за навлизане на пазара на мобилните комуникации. Преди два дни фирмата получи лиценз от КРС за четвърти мобилен оператор. Известно е, че мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, близък до ТВ7, има силни интереси в телекомуникациите след придобиването на НУРТС, цифровизацията на теливизията и особено след препродажбата на Виваком, където има миноритарен дял. Василев седи и зад телевизия ТВ7, на която е консултант.

На този фон преди седмица икономическа полиция нахлу в офисите на ТВ+, свързана с "Булсатком", поради сигнали за данъчни нарушения.

Отделно от това фирмата "Футбол Про медиа" ООД, която държи тв-правата за българското първенство, съобщи във вторник, че прекратява едностранно договора си с TV+, лишавайки я от правото да излъчва двубоите от А група. Смята се, че телевизията, която е фаворит да излъчва мачовете напролет, е TВ7.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес