Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

бТВ, Нова, Дарик и Моника Йосифова си поделят лъвския пай от популяризирането на европрограми

Добри пари са взели и медиите на Делян Пеевски, Красимир Узунов, ТИМ и Красен Кралев

76 коментара
бТВ, Нова, Дарик и Моника Йосифова си поделят лъвския пай от популяризирането на европрограми

Медийните групи около бТВ, Нова телевизия, Дарик радио и фирмите, представлявани от съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев – Моника Йосифова, са усвоили не по-малко от 1/3 от всички пари по договори за популяризиране на европейските програми по времето на тройната коалиция и кабинета "Борисов".

 

Сериозен дял е отишъл и за телевизиите, контролирани от злополучно назначения за шеф на ДАНС депутат от ДПС Делян Пеевски и от икономическата групировка ТИМ, както и за радио веригата "Фокус", собственост на бившия военен контраразузнавач Красимир Узунов.

 

Това показва подробна справка за сключените договори за информационна дейност по всички европрограми, по които на медии, рекламни агенции и други фирми са изплатени над 66 млн. лева от 2007 г. до 22 май 2013 г. Документът бе качен на сайтовете на правителството и единния информационен портал за структурните фондове в ЕС.

 

Проверка във фирмените регистри на Мediapool, която не претендира за пълна изчерпателност (заради доста сложните фирмени обвързаности между големите играчи на медийния и рекламния пазар), показва, че компанията "бТВ медиа груп" е получила директно и индиректно не по-малко от 6.8 млн. лева. "Нова броудкастинг груп" и нейната Нова телевизия са припечелили поне 4.6 млн. лева, следвани от "Дарик радио" АД на Радосвет Радев с най-малко 4.1 млн. лева.

 

Различни фирми и консорциуми, представлявани от пиар експерта и съпруга на Станишев – Моника Йосифова, са заработили над 3 млн. лева, телевизиите ТВ7 и ББТ, свързвани с Пеевски и банкера Цветан Василев – близо 2 млн. лева, радио групата "Фокус" на Узунов – около 1.6 млн. лева, а "България он ер", контролирана от ТИМ – над 800 000 лева.

 

Около 900 000 лева са отишли и за телевизия "Европа", която до неотдавна бе собственост на брата на президента Петър Стоянов – Емил Стоянов. Той бе и евродепутат от ГЕРБ, но миналата година подаде оставка.

 

Финансиране по 15 договора на бТВ

 

"бТВ медиа груп", директно или чрез фирми, свързани с нейния съсобственик и консултант Красимир Гергов, е успяла да получи финансиране по 15 договора, най-много от които по "Програма за развитие на селските райони" и ОП "Околна среда". Компанията е усвоявала евросредства чрез множеството си едноименни телевизионни и радио канали, както и чрез "Фокс интернешънъл ченълс България" на стойност около 5 млн. лева.

 

Освен това фирмата "Радиокомпания Си.Джей", собственост на бТВ, е сключила три договора за популяризиране на различни програми, по които е получила общо 855 713 лева. "Медия дайрекшън" ЕООД пък е спечелило поръчка за 996 000 лева по ОП "Транспорт", за да осигури "информационни материали в печатни издания". Дружеството е собственост на София Пенева, която паралелно участва и в управлението на сдружение "Българска асоциация на комуникационните агенции" заедно с Красимир Гергов.

 

"Нова броудкастинг груп" и нейната "Нова телевизия" са осезаемо зад бТВ с припечелени поне 4.62 млн. лева. Най-голямата единична поръчка на Нова телевизия е за 1.08 милиона лева по ОП "Развитие на човешките ресурси". Медията е получила от земеделското министерство общо 2.22 милиона лева на множество траншове по "Програма за развитие на селските райони".

"Дарик" е безспорен лидер при информирането на гражданите за европейските програми от радиоефира. Срещу 4.1 млн. лева медията е предоставяла програмно време, правила е предавания и е излъчвала клипове за всяка една от оперативните програми. За сравнение "Радио ФМ плюс", които имат доста по-малка аудитория, но са стабилно представени при разпределянето на пари за информиране, са взели поне 661 000 лева.

Фирми на Моника Йосифова крупни бенефициенти и при ГЕРБ

От данните, обявени от правителствената информационна служба, става ясно, че съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев не е имала проблем при работата си с държавната администрация, както при тройната коалиция, така и по време на управлението на ГЕРБ.

Представлявани от нея консорциуми са прибрали най-значителните суми за провеждане на информационни кампании по оперативните програми "Техническа помощ" и "Административен капацитет" до 2013 година.

Нейният "Консорциум за диалог с администрацията" е спечелил 1.079 млн. лева за информационната кампания по ОПАК. Още повече е взел "Консорциум прозрачност за еврофондовете" - 1.4 милиона лева за информационна кампанията по програма "Техническа помощ".

Отделно фирмата ѝ "Актив груп" в консорциум с "БИК-Калини" и "Ламбаджиев груп" е спечелила поръчка за половин милион лева за изработка на информационни материали по програма "Околна среда". "Актив груп" има и три единични поръчки по тази програма, с което сумата за фирмите и консорциумите, свързани на Йосифова набъбва до 3.074 милиона лева.

Известните със стриктното отразяване на всяка власт медии на бившия военен контраразузнавач Красимир Узунов, собственик на "Фокус Нунти" ООД, са заработили най-малко 1.6 милиона лева по общо 14 договора. Най-много от тях са сключени по "Програма за развитие на селските райони", "Конкурентоспособност" и "Регионално развитие".

Впечатление прави, че радио "Фокус" е взело 116 813 лева за "излъчване на 52 специализирани радио рубрики" с продължителност до 10 минути в предаването "Фокус – Добър ден!" между 10.00 и 14.00 часа, както и 144 000 лева за абсолютно същото, но в друг времеви интервал, който обаче попада в първия – между 13.00 и 14.00 часа.

Свързваните с Пеевски и КТБ - ТВ7 и ББТ (вече Нюз7 – бел.ред.), които са известни с честата смяна на подчертано сервилното си отношение към управляващите, пък са заработили най-малко 1.8 милиона лева. Както и при другите медийни групировки, най-много договори са сключени по "Програма за развитие на селските райони".

Телевизията на икономическата групировка ТИМ "България он ер" е много назад от останалите, но в случая трябва да се отчете и доста по-малката аудитория на медията. Бизнестелевизията е получила общо 812 760 лева за помощта, която е оказала при информирането на българите за европейските програми. Отделно рекламната фирма "Бранд ню айдиъс", която е собственост на "България он ер", е взела други 322 000 лева.

Мартин Батков взима над 2.3 млн., БНТ и БНР по-малко от фирми с капитал 5000 лв.

С добра успеваемост се е отчел и братът на собственика на футболния "Левски" и в. "Стандарт Тодор Батков – Мартин Батков. Неговата "Грейн Адвертайзин" ЕООД е спечелила два проекта за по 671 925 лева. Притежаваната от фирмата "Грейн Мастър" пък е получила 938 252 лева по "Програма за селските райони".

Българската национална телевизия (БНТ) е продала програмно време за излъчване на клипове и е създала специализирани рубрики за 2.034 млн. лв. по почти всички оперативни програми. За същите дейности Българското национално радио (БНР) е изкарало 1 681 707 лв.

Със значителен брой договори на по-малки и по-внушителни суми се отличава "Компания за международни конгреси", която от организиране на семинари, информационни дни, провеждане на комитети по наблюдението на оперативната програма за регионално развитие и програмата за развитие на селските райони, както и за годишни конференции е взела 1 736 954 лв. От тази сума 1.013 млн. лв. са дошли накуп от ПРСР за кампания за информираност и публичност. "Компания за международни конгреси" има капитал от 5 хил. лв. и е притежавана от Здравка Илиева Димитрова и Румяна Божидарова Кънева.

Друга фирма с 5 хил лв. уставен капитал на Розалина Атанасова Николова - "Меркурий 97" ЕООД е изкарала нелошата сума от 2.266 млн. лв. за информационни кампании, конференции, както и популяризиране на програмата за селските райони на занаятчийско изложение в Орешак.

Бизнесменът Красен Кралев с над 3 млн. лв. от европарите

Познатият като представител на партия "Новото време" Красен Кралев чрез свои фирми също е взел добри пари. Чрез "Сън аут ъф хоум медия" е получил три поръчки с идентични суми за общо 650 хил. лв, които са отишли за поръчка и изработване за билбордове по програмата за регионално развитие във Варна, Бургас, Русе.

Същата фирма е взела други 561 598 лв. по "Регионално развитие" за външна реклама на информационната кампания. Чрез "Маг Адвартайзинг" Кралев е взел 290 хил. лв. за изработка на информационни и рекламни материали по програма "Конкурентноспособност". По програма "Околна среда" обаче заедно с "Международни прояви" ООД, "БИК-Калини" и "Алфа Промо Тийм" са си разделили почти 1.984 млн. лв. за информационна кампания.

"Международни прояви" ООД, в което съдружници са десетина акционери, сред които и управителите Цветана Панкова и Боряна Коева, е изкарало отделно почти 792 хил. лв. "БИК-Калини" на Антоанета Пеева Желязкова освен в обединението с Кралев е играла с "Актив груп" на Моника Йосифова и с "Ламбарджиев Стандарт" за 520 хил. лв. за рекламно информационни материали по "Околна среда" и други 244 860 лв. пак по същата програма за информационни събития.

Макар и само с един договор от Програмата за развитие на селските райони, плевенската фирма "ЕА" АД е изкарала 840 хил. лв., с които е изработила, отпечатала и превела информационни материали за фермерите.

"Зенит адвертайзинг енд комюникейшънс" АД, управлявано от Добромир Дочев, който управлява и сдружение "Камара за визуална комуникация и защита на околната среда" заедно с Красен Кралев, е заработило 540 хил. лв. по "Регионално развитие" за организиране на "медия шоп". Свързаните помежду си "Консорциум за прозрачност и информация", Консорциум "Евроинфо" и "Златен век", са изкарали общо 1 335 640 лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

76 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #76

  дали бсп,дали герб са на власт ,все същите олигарси лапат мангизите в държавата.

 2. Анонимен
  #75

  Каза си го още в 1990 новопръкналият се демократ Асен Агов - "Медиите вървят след победителите". Вървят си, и добре припечелват... Ами и това е част от олигархията - на всичкото отгоре, медийната олигархия, в момента се е обявила на страната на протестиращите... Това е истинско безумие - 68 млн лева за пропаганда на европейските програми ?!

 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #74
 4. Анонимен
  #73

  А, колко са останали за разпадналата се партия?

 5. Анонимен
  #72

  Голямо лапане пада по тия европейски програми. Селата умират едно след друго, а някакви тарикати прилапали 66 млн. уж да ги съживят. Що ли ефекта е нула. Обичат европейските пари, но не обичат европейските правила- беше казал един политик. Оплют и опикан от същите тези медии.

 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #71
 7. Анонимен
  #70

  ВЕНСЕРЕМОС ДРУГАРЮ 68 ! Стана ли най-после ясно, че ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА са ЕДНО И СЪЩО НЕЩО НАРЕЧЕНО БКП (ДС) ???? А вие яжте дървото и се питайте от къде тези кукли имат милиони за лъскави коли и скъпи дрешки ??? Марш веднага от външната страна на презерватива ! Ваш Гоце от Сирищник

 8. Анонимен
  #69

  Браво на Станишев! Каква уфатна жена си е взел! И колко много пари е изработила с честен труд! :) :) :)

 9. Анонимен
  #68

  Искате оставка, ама знаете ли кого искате да е следващия? Силно се съмнявам, да не кажа, че съм убеден в отговора- НЕ, НЕ ЗНАЕТЕ! Тогава- какво искате!?!?

 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #67

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.