бТВ поиска извинение от Вигенин, обвинил телевизията в манипулация

бТВ поиска извинение от Вигенин, обвинил телевизията в манипулация

бТВ поиска официално извинение от външния министър Кристиан Вигенин, който обяви, че телевизията е манипулирала публиката си с архивни кадри.

Вигенин написа във Фейсбук: "Днес броят на протестиращите срещу кабинета и на подкрепящите го пред НДК се изравни, на бТВ даже им се наложи да ползват архивни кадри. Време е емоциите да минат на заден план, да седнем на сериозен разговор с представители на протеста и да обсъдим как да приложим разумните искания".

В отговор Люба Ризова, директор "Новини и актуални предавания”, bTV Медиа Груп" заяви, че "с изключително недоумение прочетох поста Ви от снощи, в който Вие сте написали невярно твърдение по адрес на телевизия бТВ".

"Категорично декларирам, че в новинарските емисии никога не са използвани архивни кадри за "покритие“ на протести, "контрапротести“ или за каквото и да било актуално събитие от съответния ден. А когато използваме архивни кадри, отбелязваме изрично този факт. Ако Вашето зрителско становище Ви се е сторило остроумно, за да го споделяте в социалната мрежа, то в качеството Ви на министър на външните работи би трябвало да се въздържате да нападате една частна независима медия с милионна аудитория като внушавате лъжи за нея.

От името на телевизията очаквам публично да се извините за твърдението, че бТВ манипулира своята аудитория с архивни кадри", посочва Ризова.

По-късно Вигенин обяви в отговор, че разбрал "с голяма изненада, че краткият текст, който публикувах на личната си страница в социалната мрежа, предизвиква толкова остра реакция от страна на бТВ".

"Искам да Ви уверя, че по никакъв начин не съм отправял, нито съм имал намерение да отправям каквито и да било квалификации по адрес на една уважавана от мен медия. Надявам се няма да отречете, че във въпросната новинарска емисия наистина бяха използвани архивни кадри, с които бяха представени развитието и масовостта на протеста. Никъде не съм споменавал обаче, че става дума за фалшифициране на информация или че бТВ манипулира зрителите си. Бих искал да изкажа своето съжаление, ако думите ми са били възприети като съмнение в професионализма на работещите в бТВ, който аз безспорно ценя", посочва Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България