БТВ: Слави се опита да употреби ефира за личната си политическа кампания

Водещият обвини телевизията в цензура заради спрения епизод на шоуто

Снимка: БГНЕС

Телевизия бТВ обяви, че понеделнишкият епизод на "Шоуто на Слави" е бил отменен, тъй като водещият Слави Трифонов е направил "опит да употреби ефира за целите на личната си политическа кампания". По-рано във вторник шоуменът обвини ръководството на бТВ в цензура заради това, че е спрян заснетият за 27 март епизод от шоуто и вместо него бе излъчен стар.

Той обясни, че в сваленото издание диктор зад кадър е прочел писмото ултиматум, с което той заплаши с протести политиците от новото Народно събрание, ако не се заемат незабавно с промяна на изборните правила.

В позицията на бТВ се казва, че Слави Трифонов е свободен да изразява своите възгледи, но в "актуалните предавания на телевизията, в които ще бъдат представяни и различните мнения на всички останали заинтересовани страни".

Телевизията посочва, че досегашният ѝ "успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии и бТВ е решена да запази тези стандарти в програмата си".

"Затова вчера бТВ отмени излъчването на епизод от предаването "Шоуто на Слави", в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.Колкото и почтена да е неговата кауза, бТВ не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България. Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни", посочва бТВ.

"бТВ следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори без изключение", завършва позицията.

Слави: Става дума за цензура

"Става дума за цензура. В предаването ни снощи нямаше нищо по-различно. Прочитаме писмото за референдума, пускаме химна, следва актьорската вечер", заяви преди това Слави Трифонов на специална пресконференция.

"Подобно писмо излъчихме месец преди изборите и тогава нямаше проблем", напомни той.

"Не за първи път е този казус, периодично от време на време се случва нещо подобно в нашата история, въпреки че в този формат вече 17 години произвеждаме с нашите партньори това предаване и за първи път се случва. Затова смятам, че е важно да идентифицираме състоянието на това действие, а то е цензура", повтори Трифонов.

Според него целият казус е свързан с изчитането на писмото му ултиматум, с което "дава" на новия парламент срок от две седмици от свикването му, за да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Ако това не стане, в началото на третата седмица Слави заплашва да организира протести пред НС.

Нямало нарушение на договора с бТВ, както и на законите

Позицията на Трифонов е, че той не е нарушил договора си с бТВ, "в който ясно е упоменато, че предаването не е просто с развлекателен характер" и той не би подписал договор само за развлекателно предаване и да прави "предаване само със смешки", а да присъства неговата и позицията на колегите му за случващото се в България.

Трифонов няколко пъти след това повтори, че не е нарушил закони.

"Писмото е моята реакция като гражданин на случващото се в държавата", каза той. "В моя договор пише много ясно, че в моите отношения аз трябва да спазвам конституцията и договора, и аз го спазвам. Конституцията ми дава правото да изразявам мнението си свободно", каза водещият.

След това увери, че екипът му ще продължи своята част от договора с телевизията, а дали тя ще излъчи предаването, което те тепърва ще снимат за довечера (28 март), той не знае.

Така Слави отговори на въпрос дали ще сменя телевизията.

"Не мога да кажа, може да питате бТВ", каза той, запитан дали и сега има политическа намеса за спирането, както твърди, че е било преди години с БНТ.

Слави Трифонов отдавна е нагазил в политиката, но досега без санкция от бТВ

До момента Слави Трифонов и сценаристите от шоуто му многократно са поставяли политически ултиматуми от национален ефир, плашили са с протести, заклеймявали са конституционните съдии, които отмениха като неконституционни част от първоначално предложените въпроси за референдума и са се гаврили с политици и общественици, които не са съгласни с исканията им, но нито веднъж не са дали трибуна на някой от опонентите си да изложи своята позиция в тяхното предаване. Още по-рано пък сценарист на Слави скъса в ефир снимка на президента Росен Плевнелиев, който изпрати питането за референдума в КС.

Слави Трифонов използва шоуто си, което се излъчва два пъти дневно (един път вечер и на следващия ден през деня като повторение), за да агитира гражданите да подкрепят подписката за свикване на национален референдум за смяна на изборните правила. След това шоуменът използва ефирното време за агитация в подкрепа на трите предложения – за чист мажоритарен вот, задължително гласуване и орязване на държавните субсидии за партиите до един лев на глас. Впоследствие Слави и сценаристите му се заеха с истинска политика – изготвиха проектозакон съвместно с омбудсмана Мая Манолова, участваха в заседания на парламента и негови комисии, където държаха сметка на депутатите защо не приемат "волята на суверена".

До момента бТВ наблюдаваше безучастно всичко това и не се е намесвала по никакъв начин. Дори след безпрецедентния скандал със скъсаната снимка на президента телевизията само се разграничи от шоуто, но така и не осъди случилото се.

Доц. Лозанов: Закъснялата реакция на бТВ буди подозрения за "цехови" противоречия

Потърсен за коментар, бившият председател на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов каза пред Mediapool, че реакцията на бТВ е закъсняла и поради това е смътна и оставя подозрения за цехови противоречия, които е трудно да бъдат коментирани от страничен наблюдател. Ако имаше сериозно нарушение, то беше по време на кампанията за референдума и нарушението бе на Изборния кодекс. Тогава Слави Трифонов защитаваше само едната позиция, не се чуваше другата и по този начин се отнемаше правото на избор на потребителя.

Това бе пропаганда, която наложи първо референдума, после решението му и накрая се обяви за позиция на народа. За да противодейства на това, бТВ най-малкото можеше много активно да даде израз на другата гледна точка в някои от другите предавания на телевизията, каза Георги Лозанов.

На въпрос за допълнителна медийна регулация, доц. Лозанов заяви, че по-скоро не става дума за регулация, а за медиен професионализъм.

"Законовата регулация беше важна, докато течеше кампанията. В онзи период ефирът на бТВ бе използван за едностранно внушение. Затова тук не става дума за регулация, а за професионализъм. Подобна употреба на ефира е злоупотреба със журналистическите стандарти", смята медийният експерт.

По думите му съвсем отделен е въпросът как едно шоу, което не е журналистическо, "влезе изцяло на терена на политическата журналистика". "Оттам започна и разминаването", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България