bTV взе "бизнес решение" да преглътне обидите за "Божков ТВ"

bTV взе "бизнес решение" да преглътне обидите за "Божков ТВ"

Новите собственици на bTV са прекратили съдебните дела, заведени срещу хазартния бос Цветомир Найденов и сайта "Блиц", научи Mediapool. Това се е случило на 10-и и 11-и март тази година.

В началото на юни миналата година ръководството на "Би Ти Ви Медиа Груп" обяви, че завежда дело за клевета срещу сайта "Блиц" и съсобственика на Efbet Цветомир Найденов. В крайна сметка са заведени общо три дела – две от тях са прекратени от медийната група, а третото е прекратено от съда.

Mediapool потърси за коментар медийната група, която потвърди това. Обяснението е, че делата са прекратени, защото няма нужда от тях. Това било "бизнес решение".

"Да, bTV прекрати съдебните дела във връзка с миналогодишната клеветническа кампания "Божков ТВ". Това е изцяло бизнес решение. bTV продължава да вярва в професионализма и почтеността на бившите си и настоящи служители и ръководство от този период, но няма нужда от дългогодишни дела, за да се увери в това. Прекратяването на съдебните спорове не променя позицията на bTV по въпроса", се казва в позицията на bTV, изпратена в отговор на запитването на Mediapool.

Делата обаче не бяха заведени, защото ръководството на bTV се е съмнявало в собствените си журналисти, а тъкмо, за да защити тяхната репутация.

bTV твърдеше публично, че Цветомир Найденов и "Информационна агенция БЛИЦ "са направили и разпространили клеветнически твърдения, които увреждат доброто име и търговска стойност на журналистическата работа и интелектуален продукт на bTV".

Какво bTV преглътна с едно "бизнес решение"

През юни екипът на телевизията обяви, че в съдебния иск се посочва изрично интервю на Цветомир Найденов за спортния сайт sportal.bg. В него съсобственикът на Efbet твърди, че бившият хазартен бос Васил Божков му е споделял за близки отношения с тогавашния главен изпълнителен директор на bTV Флориан Скала. Найденов разказва как Божков му говорил, че държи медии и е водил шефовете им в курорта Куршевел.

Телевизията обяви, че в съдебния иск се посочва и статията на "Блиц" от 15 май с анонимен автор, която е озаглавена: "Цветомир Найденов разказа играта на Божков и bTV! Разкри за топлата им връзка". Статията цитира изказване на Цветомир Найденов пред Sportal TV, че "явно тази телевизия (bTV) е под негово (на Васил Божков - бел.ред.) влияние и се опитват да дестабилизират държавата".

В иска до съда bTV посочва, че твърденията са "изцяло злепоставящи и неверни".

В иска се посочва и друга публикация от същия ден, озаглавена: "bTV се превърна във фуния на мафията" и подзаглавие: "Един през друг в ефира ѝ гостуват гласовете на банкера беглец Цветан Василев, обвинения в 11 тежки престъпления Васил Божков, драгалевския ментор Иван Костов и отломките от кръга "Агнешки главички".

Публикацията е със снимки на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, водещия на предаването на Би Ти Ви "120 минути" Светослав Иванов и на Васил Божков. Статията е анонимна, но твърди, че телевизията се е превърнала "в пробита фуния, която ретранслира позициите на мафията".

"Този журналистически материал шокира всички служители, ръководни кадри, наши продуценти, автори и зрители", се казваше в позицията на bTV, разпространена в началото на юни миналата година.

Цветомир Найденов е лицето на компанията за залагания Efbet и дългогодишен съдружник на Васил Божков в "Еврофутбол". Именно Найденов подаде в прокуратурата сигнала, който създаде възможност за провеждане на мащабната атака срещу бизнеса на Божков през януари 2020 година. Той обвинява Божков в опит за присвояване на бизнеса му и дори в заплаха за убийство.

В крайна сметка Васил Божков забегна в Дубай и засега не показва намерение да се връща в България, където вероятно ще бъде задържан под стража.

Какво се промени

Делата бяха заведени от bTV в момент, в който телевизията се беше превърнала в най-неудобната голяма медия за статуквото. Нейният екип отразяваше активно антикорупционните протести срещу правителството и главния прокурор, а нейните журналисти не спестяваха острите въпроси към управляващите. Самият премиер Бойко Борисов си изпусна нервите като обяви bTV за "Божков ТВ". В момент, когато репортер от телевизията го питаше за акциите на футболния клуб "Левски", Борисов реагира с думите: "...Вие сте просто едни негодници и не искам дори да чувам за вас!". В отговор bTV обяви: "В светлината на фактите намираме за тревожно, че премиерът Борисов нарича bTV, телевизия с доказано висока репутация, "Божков ТВ", на базата на неверни твърдения, разпространени от други медии".

Прокуратурата, правителството и контролираните от тях медии твърдяха, че многохилядните протести са организирани и плащани от Божков. Държавното обвинение дори пусна СРС-та и образува грандиозно разследване за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката, намеквайки, че във всичко това е намесен и президентът. Девет месеца по-късно няма информация докъде е стигнало разследването.

По същото време се водеха и преговорите за закупуването на медийната група CME, част от която е bTV.

В началото на октомври bTV официално стана собственост на инвестиционния фонд PPF на вече покойния чешкия милиардер Петър Келнер. Сделката бе за закупуването на цялата група Central European Media Enterprises (CME) срещу 2.1 млрд. долара

PPF придоби 30 телевизионни канала в Централна и Източна Европа. Шест от тях са българските bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.

През март бяха прекратени делата срещу Цветомир Найденов. Неговата компания Efbet e един от най-големите рекламодатели на българския пазар, което e възможното обяснения за вземането на такова "бизнес решение" от страна на ръководството на bTV. Към момента на завеждането на делата Efbet беше рекламодател на bTV.

Венелин Петков: Аз не съм се отказал

Пред Mediapool бившият шеф на новините на bTV Венелин Петков обяви, че той самият не се е отказал да си търси правата в съда по сходен случай. Първото заседание на неговото дело срещу бившия вицепремиер Валери Симеонов е в четвъртък от 11 часа в Софийския градски съд.

Солидарни ищци са Петков и Антон Хекимян, който е настоящият шеф на новините на телевизията. Искът за непозволено увреждане е за 50 000 лева. Причината за делото е, че Симеонов директно обвини двама журналисти в корупция, защото bTV излъчи интервю с Васил Божков.

Защитната теза на лидера на НФСБ включва оспорване на автентичността на записите на БНТ, Нова тв и ПИК тв, които са част от доказателствата по делото. Извън това Венелин Петков коментира, че е много изненадан от решението на bTV да се откаже от исковете си срещу Цветомир Найденов и "Блиц".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?