Бучковски иска права за македонско малцинство в България

Македонският премиер заяви, че хората, които са се регистрирали като македонци в България, трябва да получат всички права на национално малцинство. Владо Бучковски каза това пред скопския в. "Дневник" веднага след посещението на българския му колега Сергей Станишев в Македония, съобщи сайтът kafene.net в понеделник.

Бучковски припомня, че по време на преброяването през 2001 г. в България около 5 хил. граждани са декларирали, че са македонци. Това е общност, която трябва да ползва всички права, гарантирани за малцинствата, смята Бучковски. Той заявява, че още е рано за осъществяване на идеята на българския президент Георги Първанов за съвместно честване на Илинденското въстание.

От своя страна македонският вестник “Вечер” критикува остро идеята български самолети да охраняват въздушното пространство на страната.

“Направиха ни от войници на сладкари. Македония има малка армия с ниски заплати и без добри оръжия или самолети. Нещо повече, сега нашето въздушно пространство ще се охранява от чужда държава," пише “Вечер”, цитиран от kafene.net. Вестникът изразява остро несъгласие с идеята български самолети да пазят небето над Македония:

"Целият фарс е измислен от политиците и наши източници посочват, че парите, които ще бъдат плащани за това на България, могат да се използват за пълна модернизация на самолетите, с които разполага Македония. Вместо това, обаче, България обаче ще модернизира своите самолети с нашите пари. Ако Македония плати половината от сумата, тоест, 4 милиона евро на друга държава, това ще бъде голяма загуба. Хората, които знаят за какво става дума, казват, че парите могат да се използват за модернизация на съществуващите самолети. Ние имаме в момента четири СУ-25. Те могат да се използват, но сега ръждясват в хангарите. Правителството дори се опитва да ги продаде за 150 хил.долара всеки въпреки, че те са купени за 1 млн.долара. Военни кръгове казват, че дори може да бъде открит музей, в който да се изложат действащите самолети. Нашите източници посочиха примера на Грузия, за да докажат, че няма проблем с модернизацията на самолетите СУ-25, направена от грузинска и израелска компании. Словения имаше договор за охрана на въздушното пространство с Италия, но се отказа от него и сега ще купува собствени самолети. Така направи и Хърватия, която не позволи на чужди самолети да летят в небето ѝ."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?