Бучковски не залага големи надежди на "плана Трайковски"

Македонският министър на отбраната Владо Бучковски се опасява, че планът на президента Борис Трайковски за разоръжаването на албанските бунтовници всъщност само ще ги радикализира, предаде АФП.

Той е сигурен, че част от АНО ще отхвърли мирния план на президента и ситуацията в Македония ще се влоши. Подготвяме се за засилени действия срещу терористите, но в същото време продължаваме диалога с представените в парламента партии. Няма да атакуваме бунтовниците, ще бъдем предпазливи, каза Бучковски.

Все пак Бучковски се надява, че до 15 юли може да влезе в сила мирният план на Трайковски, след което частите на НАТО успешно за изпълняват мисията по разоръжаването на АНО

АНО вероятно се състои от 2000 души, но може би и 2-3 пъти повече, като се има предвид доброволната и принудителната мобилизация в селата. От началото на кризата в Македония през февруари съществуват различни преценки за това колко души наброява АНО. Според самата армия през месец май тя е успяла да създаде 3 бригади от по 6 000 души всяка.

Споделяне

Още от Балкани