Будапеща е недоволна от американската програма за финансиране на унгарски медии

Протест срещу правителството в Будапеща през май 2017 година

Шарже д'аферът на САЩ в Унгария Дейвид Костеланчик бе извикан във външното министерство в Будапеща във връзка с американския план за финансиране на медии в селските райони в Унгария, предаде Ройтерс. Според Будапеща това е "политическа интервенция" преди изборите през април 2018 г.

Съединените щати съобщиха в понеделник, че ще финансират със 700 000 долара медии в селските райони в Унгария. Парите ще могат да използват след май 2018 г. за обучение, подготовка, техническа и финансова помощ на журналисти, разширяване на достъпа до местни и международни медийни платформи, за да се окаже подкрепа на независимите медии, подложени на растящ натиск и сплашване.

"Министерството на външните работи и търговията извика американския шарже д'афер, за да поиска обяснения. Казахме му, че приемаме това като политическа интервенция на Държавния департамент на САЩ преди изборите", каза говорителят на външното министерство.

Унгарският премиер Виктор Орбан засили контрола над медиите със законови промени, регулаторни мерки и купуване на медии от негови съмишленици от бизнеса, напомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?