Будапеща настоя по-голяма автономност на етническите унгарци в Румъния

Унгарският президент Ласло Шойом призова за по-голяма автономия на етническите унгарци в Румъния. Това стана в понеделник, когато бяха обявени резултатите от нелегитимен според Букурещ референдум, според който 90 на сто от гласувалите в районите с унгарско население в Румъния са поискали автономия.

Шойом, който е на двудневно посещение в Румъния и се срещна с румънския си колега Траян Бъсеску, призова румънския парламент да ускори приемането на проектозакон, гарантиращ повече права на малцинствата, включително автономия в културната област, предаде БТА.

Той призова също така за откриване на повече унгарскоезични университети и помоли президента Бъсъску да помогне за ускоряване на връщането на собствеността, принадлежаща на църквите на етническите унгарци. Румъния също желае собствеността в Унгария, принадлежаща на православната църква, да бъде върната или да бъде използвана за културни проекти.

Бъсеску каза, че макар двете страни да имат различни политики за малцинствата, и двете удовлетворяват стандартите на ЕС за правата на малцинствата.

В края на миналата седмица унгарското малцинство в Румъния организира референдум за евентуална автономия на  т.нар. област на  Секуйеск (включваща окръзите Харгита, Ковасна и Муреш в Трансилвания).

Румънският премиер Калин Попеску Таричану, който също се срещна с унгарския президент Шойом, осъди референдума като неконституционен и предупреди, че румънското законодателство не допуска автономия на етническа основа.

Партията, представляваща живеещите в Румъния 1,4 милиона етнически унгарци и която подкрепя предоставянето на повече автономия, също критикува референдума за автономия, който според нея е безполезен и създава напрежения.

Ние знаем вече отговора на въпроса от референдума - "да", ние искаме повече автономия, каза Келемен Хунор, депутат от Демократичния съюз на унгарците в Румъния, пред Реалитатя ТВ.

Според Шойом малцинството може да се подкрепя, ако функционира като общество.

В коментар по темата за референдума румънският президент каза: “Твърди се, че този референдум е тест за проверка на общественото мнение на унгарското малцинство. Не разбираме какво точно проверяват тези, които извършват такива "тестове"”.

Бъсеску е категоричен, че Румъния е суверенна страна и че без колебания може да използва силата на закона.

По конституция всички 18 национални малцинства на румънска територия са признати и равнопоставени, което автоматично гарантира това, че могат да бъдат представени в парламента, припомни румънският президент.

Той заяви, че със сигурност вътрешната политика на двете страни по отношение на малцинствата е различна, но въпреки това Румъния и Унгария изпълняват европейските стандарти в тази област. По думите му двамата с Ласло Шойом смятат, че най-доброто решение за двете страни е всяка страна да уважава модела, който другата държава е възприела.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?