Будапеща обяви, че ще блокира европейското бъдеще на Украйна

Петер Сиярто

Унгария ще блокира в ЕС и ще наложи вето на всяка стъпка, която може да доведе до по-нататъшен напредък на Украйна в процеса на европейска интеграция в рамките на програмата Източно партньорство.

 

Това заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто във връзка с подписания вчера от украинския президент Петро Порошенко закон за образованието, ограничаващ преподаването на предмети на езиците на националните малцинства в Украйна, предаде ТАСС.

Унгария ще блокира всякакви инициативи, изгодни за Украйна в международните организации, особено в ЕС. Ние можем да гарантираме, че това ще нанесе болезнен удар по бъдещето на Украйна, каза министърът. Решението на Порошенко да подпише закона той нарече "позорно и срамно".

В изявление на министъра, публикувано в сайта на външното министерство на Унгария, се припомня, че Порошенко е говорил за европейска Украйна, че е декларирал стремеж към сближаване с Европа, но решението му за подписване на закона се явява отдалечаване от Европа, тъй като е била направена огромна стъпка в обратната посока.

От този момент Украйна практически може да забрави за Европа, се казва в изявлението.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа