Будисткият протест срещу режима в Бирма даде жертви

Будисткият протест срещу режима в Бирма даде жертви

Започната от военния режим в Бирма акция срещу протестиращите будистки монаси в сряда взе жертви, предадоха световните агенции. Според едни информации загинали са трима монаси, според други жертва на сблъсъците между  силите на реда и демонстрантите са станали осем души, от които петима духовници и трима цивилни.

Масовите протести в столицата Янгон продължават независимо от кървавите стълкновения с полицията.

Въпреки призивите на световната общественост да не прибягва до използване на сила при протестите на будистките монаси и мирни граждани в Бирма, военният режим в страната, наричана вече Мианма, хунтата започна в сряда операция по разгонване на демонстрантите около пагодата Шведагон.

Акцията дойде след като във вторник военното ръководство на Мианма обяви в столицата Янгон и втория по големина град Мандалай комендантски час от 9 часа вечерта до 5 часа сутринта и забрани да се събират на групи повече от пет човека. Ограничението се въведе за 60 дни и от вторник вечерта из улиците на двата града обикалят автомобили с високоговорители, които информират за въведения комендантски час от военната хунта.

Въпреки силното присъствие на военни и на полицейски части за борба с безредиците, разположени на възлови места в Янгон, около 5000 будитски монаси, придружавани от цивилни жители награда се отправили на протестно шествие.

Части на силите за сигурност в Мианма обаче блокираха достъпа до свещения храм в град Янгон, който повече от седмица е начална точка на оглавявани от будистките монаси масови протести срещу военния режим, предаде Ройтерс.

За разпръсване на демонстрантите са използвани сълзотворен газ и палки, дори над  главите на протестиращите са били отправени предупредителни изстрели.

В резултат на стълкновенията са арестувани около 200 души, сред които и духовници, а силите на реда са удряли с палки наред будистки монаси и студенти. Духовници са били налагани и с приклади по главите.

Зад решетките са прибрани и няколко видни деятели на опозиционното движение.

Други 200 монаси не са били допуснати в пагодата Шведагон, където по някои данни има 500 духовни лица. Въоръжени войници пък са блокирали 300 будистки монаси по пътя към дома на правозащитничката Аун Сан Су Чжи, лидер на Националната лига за демокрация, която е под домашен арест. Нейният дом е под засилена полицейска охрана

Войници и полицаи са заели позиции около шест манастира в Янгон, което е ясен знак, че генералите, които от десетилетия управляват Мианма, ще опитат да предотвратят продължаването на масовите манифестации в Янгон и втория по големина град Мандалай.

В Мандалай около 10 хил. души демонстрираха, без да срещнат съпротивление от страна на властта, предаде ББС.

Как ще завърши противопоставянето на двете от най-влиятелните структури в страната –монашеската и военната, засега не е ясно, коментира кореспондентът на изданието в Мианма.

"Само тези две структури са способни да мобилизират хората в страната и сега между тях има ожесточено противопоставяне", коментира Брадли Бебсън, бивш сътрудник на Световната банка, живял дълго в Бирма, пред Ройтерс. Според него една от двете страни рано или късно ще бъде сломена. Ако срещу монасите има насилие, то властите може да си навлекат гнева на цялото население, допълва той.

Силовата намеса на военния режим веднага бе осъдена от Европейския съюз, който същия ден заплаши правителството на Мианма със санкции.

ООН свика спешно Съветът за сигурност на заседание в сряда вечерта,за да се обсъди ситуацията в Мианма. От членовете на Съвета за сигурност единствено Русия, която има право на вето върху решенията на този орган на ООН, призова международната общественост да не се намесва в ситуацията в страната.

"Смятаме за контрапродуктивни всякакви опити да се използват събитията,за да се оказва натиск отвън или да се оказва намеса във вътрешните дела на тази суверенна държава", се посочва в изявление на Министерството на външните работи на Русия. "Както и преди, се придържаме към мнението, че случващото се в Мианма не представлява заплаха за международния и регионалния мир и сигурност", пише още в становището на Москва.

Още вчера държавни глави призоваха властите в Бирма да не предприемат нищо срещу протестиращите и да започнат диалог с тях.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Жан-Пиер Жуйе определи като неприемливи репресиите срещу демонстрантите в Янгон. Той призова европейските партньори на Франция да са по-бдителни към случващото се в Мианма и да упражнят по-голям натиск върху властите в азиатската държава, за да ги накарат да разберат, че това, което се случва там, е неприемливо, предаде Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?