Мирният план на Порошенко:

Буферна зона по границата с Русия, амнистия за сепаратистите и децентрализация на властта

Сраженията продължават в Източна Украйна продължават да взимат жертви

Буферна зона по границата с Русия, амнистия за сепаратистите и децентрализация на властта

Докато в източна Украйна продължават ожесточените боеве, президентът Петроп Порошенко обяви мирния си план, който включва амнистия за проруските сепаратисти, децентрализация на властта и създаване на десеткилометрова буферна зона по границата с Русия.

Порошенко обяви, че планът ще влезе в сила щом бъде издадена заповед за едностранно прекратяване на огъня. Сепаратистите обаче вече обявиха, че отхвърлят предложението да се разоръжат доброволно.

Предвидена е амнистия за тези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления, освобождаване на заложници. Не е ясно обаче дали предложената демилитаризирана ничия земя ще бъде от украинската страна от границата или част от нея ще бъде от руската страна.

Не е ясно и какъв ще бъде статутът на хората,живеещи в граничните райони, посочи Ройтерс.

Говори се още за коридор, по който руските и украински наемници да се изтеглят, както и за защита на руския език посредством изменения в конституцията.

Сепаратисткото бунтовническо движение в промишления регион Донбас, което даде най-малко 365 жертви от април, заплашва целостта на Украйна, бивша съветска република, която се очаква да подпише исторически договор за асоцииране с ЕС на 27 юни.

Украйна си е върнала контрола върху границата

Временният министър на отбраната Михайло Ковал съобщи от своя страна, че украинските сили са си върнали контрола над границата с Русия и могат вече да възпрепятстват прехвърлянето на военно оборудване през граничната линия с цел да бъдат подпомагани проруските сепаратисти.

Според Ковал "войските са обкръжили проблемния регион и са възстановили държавната граница на Украйна" съвместно с други силови ведомства.

По-рано председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви, че украинските войски са приключили операция за затваряне на границата с Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

На 17 юни украинският парламент препоръча на президента Петро Порошенко да осъществи едностранна демаркация на границата с Русия и да затвори КПП-тата, за да засили защитата ѝ. На 19 юни външното министерство в Москва заяви, че Русия разчита Украйна да се откаже от едностранна демаркация на границата, защото в международната практика това е двустранен процес и "едностранната демаркация не може юридически да задължава другата страна".

Още жертви на сраженията

Боевете в Източна Украйна обаче продължават с нови жертви.

Седем украински войници бяха убити, а сблъсъците между правителствените войски и проруските бунтовници продължават втори ден, след като президентът Петро Порошенко каза, че скоро ще призове за едностранно прекратяване на огъня, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Владислав Селезньов, каза че седем войници са загинали и 30 ранени в боеве близо до село Ямпол в Донецка област, започнали
вчера. Селезньов допълни, че 300 бунтовници са били убити, но тази бройка не може да бъде потвърдена.

Проруските бойци са се движели в колона с два танка и три бронетранспортьора близо до град Енакиево в посока град Горловка. Танковете са били с окачени флагове на проруските милиции, но без други обозначителни знаци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?