Бугайски: България дестабилизира Балканите, препъвайки Македония за ЕС

София разпалва допълнително националистически страсти в Скопие

Януш Бугайски

Решението на България да наложи вето върху началото на преговори за присъединяване на Македония към Европейския съюз е контрапродуктивно не само за самата Македония, но и за целия регион. Така един от най-сериозните американски експерти за Балканите - Януш Бугайски, коментира позицията на България.

"Това е саморазрушителна политика, която може да допринесе за дестабилизиране на региона. Ако Македония бъде блокирана за неопределено време както за членството в НАТО, така и за членството в ЕС, ще последва вътрешна нестабилност в страната. Особено сред албанското малцинство има силно недоволство заради липсата на напредък към евроинтеграция", заяви Бугайски в неделя пред БНР.

"Ако страните от ЕС като България продължат да блокират Македония, се очертава много непредсказуемо бъдеще", продължи той. "Възможно е македонското правителство да не оцелее. Възможни са протести от албанското население. Ето защо, според мен, това решение е контрапродуктивно не само за самата Македония, но и за целия регион", каза още Януш Бугайски, експерт за Югоизточна Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

По отношение на мотивите на София, свързани с историята на двете страни и опитите на Македония да си присвоява българска история, Бугойски заяви: Не съм много сигурен какво точно искат българите, защото винаги ще съществуват националисти в Македония, които ще претендират за части от българската история.

"Мисля, че българската позиция по този въпрос само ще разпали още повече негативни страсти сред националистите, които ще бъдат употребени от македонското правителство", каза в заключение Януш Бугайски, който е и автор на редица книги за страни, скъсали с комунистическия режим.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа