Буксуващата икономика на Италия може да подкопае плановете на радикалната коалиция

Джовани Триа

Сигналите за отслабване на икономиката в Италия и еврозоната усложняват плановете на новата коалиция от антисистемни партии за големи данъчни намаления и по-високи социални разходи.

Когато икономиката на еврозоната се забавя, хронично вялата италианска икономика обикновено се забавя още по-рязко, което води до ефекта на доминото за държавните финанси.


Третата по големина икономика в еврозоната нарасна с най-бавен темп от всичките си партньори от създаването на валутния съюз през 1999 година, а високата безработица и засилващата се бедност допринесоха за изкачването на Движение "Пет звезди" и "Лигата" до властта.


Дори Италия обаче отчете скромно възстановяване, след като дълбоката двойна рецесия, която сви икономиката ѝ с една десета, приключи през 2014 година. Миналогодишният темп на растеж от 1,5 % бе най-силният от 2010 година.


Предишното лявоцентристко правителство прогнозираше същия растеж и за текущата година, но след поредица косвени данни, тази цел може би е твърде оптимистична. Изглежда правителството на Движение "Пет звезди" и "Лигата" пое властта точно в началото на низходящия цикъл.


Промишленото производство се е свило с 1,2 % през април спрямо предишния месец, съобщи в понеделник (11 юни) стастистическата служба Истат. Това е трети спад за четири месеца, а годишният растеж на производството е най-слабият от една година.


Данните за бизнес доверието и анкети сред мениджърите по доставките в компании от секторите на производството и услугите трайно отчитат по-ниски стойности тази година, както и водещият композитен показател на Истат за икономиката като цяло.


Брутният вътрешен продукт (БВП) се повиши с 0,3 % през първото тримесечие спрямо предходните три месеца. Годишният растеж от 1,4 % бе най-бавният от първото тримесечие на 2017 година.


"Сега изглежда, че растежът за второто тримесечие може да бъде дори по-слаб, отколкото през първото", посочва Стефания Томазини от икономическия институт Prometeia в Болоня.

По-ниски прогнози

Barclays Capital в понеделник прогнозира растеж от 0,2 % за второто тримесечие и нарастване на БВП за цялата година с едва 1,2 %, което е доста под официалната цел за растеж от 1,5 %. Лобистката организация на търговците на дребно Confcommercio също прогнозира целогодишен растеж от 1,2 %.


Мнозина икономисти се опасяват, че разходните планове на коалицията ще увеличат държавния дълг на Италия, който вече е вторият по големина в еврозоната от около 132 % от БВП.


Министърът на икономиката Джовани Триа, технократ без партийна обвързаност, успокои притесненията на пазарите с интервю, публикувано в неделя, в което твърдо пое ангажимент за намаляване на дълга. Някои наблюдатели поставят въпроса как това може да се съчетае с плановете на управляващите партии.


Те включват понижаване на основния корпоративен данък от 24 % до 15 %; замяна на пет действащи категории за данък върху доходите от 23 % до 43 % със само две ставки от 15 % и 20 %; намаляване на възрастта за пенсиониране и гарантиран доход до 780 евро месечно за бедните.


Според партиите данъчните намаления, наред с увеличаването на държавните инвестиции, могат да стимулират растежа и да намалят съотношението на дълга спрямо БВП. Новите управници твърдят, че първоначалният спад в приходите заради понижаването на данъците скоро ще бъде компенсиран от намаляване на укриването на данъци и по-високите приходи от косвени данъци, които ще бъдат отчетени благодарение на по-жизнената икономика.


"Начинът да се постигне по-нисък дълг, е да се стимулира растежът, а растежът ще бъде стимулиран чрез намаляване на данъците", посочва Армандо Сири, сенатор от "Лигата" и икономически съветник на нейния лидер Матео Салвини. Правителството също така ще свие излишните разходи за бюрокрация, допълва той.


В Германия, която е основният търговски партньор на Италия, промишленото производство, поръчките и износът се понижиха през три от първите четири месеца на годината. Френското промишлено производство неочаквано спадна за втори месец през април, а през същия месец британското промишлено производство отчете най-силното си понижение от 2012 година.


"Ако Германия се забавя, както изглежда се случва, това е голям проблем за Италия", заявява Роберто Пероти, професор по икономика в миланския университет "Бокони".

Лъч надежда?

Новите радикални лидери на Италия може би виждат лъч надежда сред сгъстяващите се облаци.


Евентуално по-обхватно забавяне в Европа може да направи европейските правителства по-възприемчиви към промени в бюджетните правила на ЕС, за което Рим настоява, с цел да се позволят повече разходи за държавни инвестиции.


"Основната позиция е, че не харесваме правилата, каквито са сега, и трябва да излъчим правителствен екип, който да отиде и договори промени", заявява лидерът на Движение "Пет звезди" и вицепремиер Луиджи ди Майо.


Предвид обичайното слабо представяне на Италия в еврозоната обаче, рискът е, че икономиката ѝ може съвсем да се изчерпи.


Изследване на международната компания за наемане на персонал Manpower, публикувано във вторник (12 юни), показа, че сред 44 страни, обхванати от анкетата, Италия е единствената, чиито компании планират да намаляват персонала си през третото тримесечие.


"Това е деликатен момент и увеличаването на бюджетния дефицит и дълга сега ще ни върне направо в дългова криза, каквато преживяхме през 2011 година или още по-лоша", отбелязва Пероти.


Референтната лихва по италианските облигации, която се повиши силно заради опасенията от фискалните планове на правителството, отчете най-големия си дневен спад от шест години в понеделник след уверенията на Триа.


Показателят обаче остава над нивата, отбелязани преди изборите на 4 март, а колебанията са изключително силни. По-високите лихви означават по-големи разходи за обслужване на дълга, което намалява още повече възможностите на новото правителство за данъчни намаления и бюджетни разходи.


Неблагоприятното развитие в международен план освен това означава, че натискът да се продават италиански активи вероятно ще продължи независимо от вътрешната политика на Рим, посочват анализатори.


Страховете, че американските мита върху вноса на стомана и алуминий ще доведат до глобална търговска война и очакванията, че Европейската централна банка ще сложи край на програмата си за изкупуване на активи тази година, карат инвеститорите да предпочитат безопасни активи като германските държавни облигации.

 

По БТА

Споделяне

Още от Европа