Според кипърското председателство на ЕС

Букурещ и София не са показали напредък в проблемните области

Присъединяването към Шенген може да бъде разглеждано следващата година

Букурещ и София не са показали напредък в проблемните области

Кипърското председателство на Европейския съюз потвърди, че обсъждането на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство отново е отложено.

Според председателството Букурещ и София не са показали напредък в проблемните области.

Така на предстоящата среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от ЕС на 6-7 декември няма да се обсъжда разширяването на Шенген, съобщи румънското издание "Нюзин", цитирано от "Фокус".

"След последното заседание на съвета не беше демонстриран значителен напредък, който позволява приемането на положително решение. През 2013 година отново ще се обсъжда темата "Шенген", заяви говорителят на кипърското председателство Никос Христодолидис.

Кипър пое ротационното председателство на ЕС в началото на юли и обяви подкрепа за членството на двете страни в Шенген, като първоначално смяташе, че можеше да се намери решение още през септември.

България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но Холандия не ги приема заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността. Към позицията на Холандия през лятото се присъедини и Германия. На подобно мнение е и Белгия.

Холандия обяви, че ще изчака доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния преди да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенгенското пространство. Така дебатите за членството на двете балкански страни трябва да бъдат изместени за следващата година.

До края на годината се очаква доклада на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка. Такъв не бе планиран за България, но в апогея на скандала с Венета Марковска от Брюксел изразиха редица притеснения и предупредиха за възможен извънреден доклад и за страната ни.

Споделяне

Още по темата

Още от България