Букурещ иска да засили контраразузнаването след кризата в Украйна

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че трябва да се засили контраразузнаването на фона на повишените рискове от шпионаж спрямо неговата страна след събитията в Украйна, която има обща граница с Румъния, съобщава АФП.

Ако се интересуваме от приоритетите на разузнавателните служби за 2014 г., категорично трябва да се адаптираме към рисковете от активизиране на шпионската дейност на територията на Румъния в резултат на развитията в района, заяви държавният глава по време на отчет на дейността на Службата за вътрешно разузнаване.

Той посочи, че контрашпионажът трябва да се засили. Президентът добави, че Румъния би могла да се възползва от препозиционирането на военните ресурси на НАТО на триторията на ЕС.

Едно такова препозициониране на ресурсите ще направи Румъния още по-интересна за евенутални шпиони, каза Бъсеску, като припомни, че от 2015 г. в Румъния ще бъде разположена съставна част от противоракетния щит на НАТО - въпрос, който предизвиква разногласия с Русия.

Румъния осъди присъединяването на Крим към Русия след референдум, който не бе признат от международната общност. Бъсеску отправи предупреждение за рисковете от нестабилност в съседна Молдова, изправена пред сепаратистките стремежи на района на Приднестровието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа