Букурещ не блокирал Сърбия за ЕС, а само искал "нормални гаранции"

Румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че Румъния не е блокирала решението за даване на статут на държава кандидат за членство на Сърбия в Европейския съюз, а е поискала само "нормални гаранции" за влашкото малцинство в Сърбия, предаде агенция сръбската информационна агенция Танюг, цитирана в сряда от БТА.

"Не може да се говори за блокиране", каза Дяконеску, подчертавайки, че "Румъния е заела основателна позиция в защита на правата на малцинствата в региона на Западните Балкани, който има сложна история в тази област".

Румънският външен министър обясни, че Румъния се е съгласила Сърбия да получи препоръка да ѝ бъде одобрен статут на държава кандидат за членство в ЕС на Сърбия, защото е получила уверение, че Европейската комисия ще направи доклад за напредъка в областта на правата на малцинствата до септември тази година.

Дяконеску изрази също така увереност, че Румъния и Сърбия ще подпишат "колкото е възможно по-скоро" протокол за малцинствата.

Германският външен министър Гидо Вестервеле изрази съжаление, че вчера не бе взето решение за кандидатурата на Сърбия заради позицията на Румъния, изтъквайки, че "това не е европейски дух". "Изходът е само препоръката, защото Румъния не успя да вземе окончателното решение", посочи още той, цитиран от Танюг.

Решението за даването на статут на държава кандидат за членство в ЕС на Сърбия бе отложено за срещата на Европейския съвет в Брюксел на 1 и 2 март, защото Румъния неочаквано поиска гаранции за влашкото малцинство в Сърбия.

Сръбският президент Борис Тадич заяви, че процесът на присъединяване към Европейския съюз е комплексен и че по време на процеса всяка държава членка може да постави свое условие, но Сърбия няма да приеме условия, които за нея са невъзможни.

Ако не определим червените линии, никой няма да ни вземе насериозно, заяви Тадич за сръбската национална телевизия РТС, допълвайки, че това се отнася и до въпроса за влашкото малцинство.

Според Тадич проблемът с власите се състои в това, че Румъния очаква всички власи, които живеят в Сърбия, да се определят като представители на румънското национално малцинство, а има власи, които не искат това. "Разбираме Румъния, но ние не можем да се откажем от своите принципи", посочи президентът, допълвайки, че един от тях е зачитането на международните конвенции за човешките права, съгласно които всеки гражданин на Сърбия може да се определя според желанието си.

На въпрос каква ще бъде следващата стъпка на Сърбия, ако бъде потвърдено решението за статута на кандидат на Сърбия на срещата на 1 и 2 март в Брюксел, Тадич заяви, че Сърбия заслужава начало на преговорите и че косовският въпрос е единственото препятствие.

"Ако Европейският съвет потвърди решението за статута на кандидат, веднага трябва да се започне работа за получаване на дата за начало на преговорите, като това е постижима цел", каза Тадич.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа