Букурещ предложи двама нови кандидати за еврокомисар

Букурещ предложи двама нови кандидати за еврокомисар

Румънският премиер Лудовик Орбан съобщи, че ще изпрати в Брюксел две предложения за еврокомисар: евродепутатите от Национално-либералната партия (НЛП) Зигфрид Мурешан и Адина Валян, съобщи Аджерпрес.

Той посочи, че решението е било взето на правителствено заседание, в което е участвал и президентът Клаус Йоханис.

"След консултации с президента Клаус Йоханис заедно взехме решение да изпратим на председателя на Европейската комисия две предложения за поста еврокомисар - става дума за евродепутатите Зигфрид Мурешан и Адина Валян", заяви Орбан, който встъпи в длъжност в началото на тази седмица.

Той добави, че ще изпрати запитване до председателите на двете камари на румънския парламент да организират изслушване в специализираните комисии на двамата кандидати или на кандидата, посочен от председателя на ЕК.

Попитан дали се поставя въпросът за смяна на ресора, Орбан отговори: "Ако има възможност за смяна на ресора, тогава ще има дискусия между президента на Румъния, мен и (председателя на ЕК) Урсула фон дер Лайен".

Румънски медии коментираха, че е възможно Румъния и Унгария да си разменят ресорите. Според дипломатически източници, цитирани от в. "Адевърул", Румъния ще предложи смяна на ресора с Унгария, тоест румънският еврокомисар да поеме разширяването на ЕС, а Унгария да получи транспортната сфера.

38-годишният Зигфрид Мурешан е евродепутат от НЛП от 2014 г. Той е завършил букурещката Академия на икономическите науки, след което е продължил обучението си в Германия.

Работил е в германския парламент като съветник на председателя на комисията по европейски въпроси. От 2015 г. е говорител на Европейската народна партия /ЕНП/.

51-годишната Адина Валян е евродепутат от НЛП от 2007 г., като в момента е председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Съпруга е на бившия лидер на НЛП Крин Антонеску, който беше председател на Сената в периода 2012-2014 г. и и.д. президент на Румъния в периода юли-август 2012 г., когато срещу президента Траян Бъсеску течеше процедура за импийчмънт.

Информационният сайт Зиаре отбелязва, позовавайки се на източници от Брюксел, че изслушването на румънския кандидат за еврокомисар ще се състои в комисията по транспорта на Европейския парламент на 14 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?