Букурещ: Румъния получи трети поред положителен доклад на ЕК

Комисията отчете, че антикорупционните агенции в страната постигат напредък

Министърът на правосъдието Каталин Предою

Националната агенция по прозрачността (НАП) и Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния продължават да постигат напредък по редица важни дела, включително отнасящи се до значителен брой политици и високопоставени представители. Това се посочва в представения в Брюксел междинен доклад на Европейската комисия за Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Представители на правителството в Букурещ заявиха, че това е третият поред положителен доклад на ЕК за страната.

Докладът, посочва агенция Аджерпрес, включва техническа оценка на резултатите, постигнати от Румъния през последните шест месеца след годишния доклад, който беше публикуван на 20 юли 2011 г.

Комисията отбелязва, че НАП е продължила да отчита положителни резултати през последните месеци, бюджетът на институцията е бил увеличен, а тя е привлякла и значителни средства от ЕС. Предстоящото назначаване на нов председател на агенцията предоставя възможност за подчертаване на нейната институционална стабилност и прозрачност, се посочва в документа.

От 2010 г. НАП е идентифицирала 18 случая на имущество с недоказан произход на обща стойност 5,7 милиона евро, 23 случая на конфликт на интереси и 118 случая на несъвместимост.

НДБК е продължила да действа като ефективна служба за повдигане на обвинения в случаите на корупция на високо ниво, се посочва в доклада. През 2011 г. е отбелязан растеж на броя на повдигнатите обвинения, на съдебните решения и на присъдите. Миналата година са приключени с окончателни решения в съда 158 дела на НДБК спрямо 85 през 2010 г.

Анализът на присъдите за корупция на високо ниво в Румъния обаче показва, че те често се доближават до минималните предвидени от закона присъди, а над 60 процента от тях са условни, отбелязва Европейската комисия.

Механизмът за сътрудничество и проверка включва четири стандарта (benchmarks) в случая на Румъния - съществуването на функционираща съдебна система, ефективна агенция по прозрачността, борба с корупцията на високо ниво и борба с корупцията на местно ниво, напомня Аджерпрес.

Както и за България през лятото на тази година ЕК ще направи цялостна оценка по механизма за петте години от присъединяването на Румъния към Европейския съюз.

Румъния продължава положителната тенденция в докладите на Европейската комисия в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, заяви министърът на правосъдието Каталин Предою. Той посочи, че публикуваният днес доклад е "като цяло положителен" и отбеляза, че Румъния вече е получила два позитивни междинни и един годишен доклад - този от лятото на 2011 г.

Предою посочи, че сред положително оценените институции са румънското правителство, Главната прокуратура, Националната дирекция за борба с корупцията, Националната агенция по прозрачността, както и парламентът, заради одобрените закони в областта на правосъдието.

Министърът по европейските въпроси Леонард Орбан също оцени като положителен доклада на ЕК, но подчерта, че е много важно по-нататъшното развитие на правосъдната система в Румъния в перспективите на доклада, който ще бъде публикуван през лятото.

Той също отбеляза, че това е третият пореден положителен доклад за Румъния. Орбан добави, че за първи път ЕК оценява положително дейността на Върховния касационен съд, но подчертава и нуждата от допълните усилия от страна на Висшия съвет на магистратурата, "така че тази институция да може да упражнява ръководна роля за съдебната система".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?