Букурещ съдейства на ген. Екерт за предислоциране на румънския контингент

Командващият Многонационалната дивизия Център- Юг в Ирак ген. Анджей Екерт е уведомил румънския министър на отбраната за намерението на силите на коалицията да предислоцират военнослужещите, които действат в района на Хила, съобщи агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

За разлика от София, Букурещ не протестира срещу решението на полските и американските военни да преместят бойците им. Румънският министър на отбраната и шефът на Генералния щаб отидоха в Ирак, докато българските им колеги Николай Свинаров и ген. Никола Колев се разсърдиха на ген. Екерт и изпратиха писмо срещу него до полския военен министър и не отидоха при контингента ни. Президентът Първанов пък обвини полския ген. Екерт в "недобра коалиционна култура".

Румънският министър на отбраната Йоан Мирча Пакшу е на четиридневно посещение при румънските военни в Ирак и Афганистан. Във военната делегация са още държавният министър за отбраната, европейската интеграция и правосъдието Йоан Талпеш, началникът на генералния щаб на румънската армия генерал Михаил Попеску и командващият сухопътните сили генерал-лейтенант Еуджен Бадалан.

Румъния има над 700 военнослужещи в Ирак, които изпълняват операции по поддържане на сигурността и осигуряване на защита за населените места. Румънските военнослужещи, участващи в мироопазващата мисия в Афганистан, са 430 души. Числеността на румънските военнослужещи в Ирак няма да се променя, заяви вчера министър Пашку.

Румънският министър на отбраната Йоан Мирча Пакшу и началникът на генералния щаб на румънската армия генерал Михаил Попеску са решили да изпратят в Хила двама офицери от генералния щаб, които да подготвят заедно с отговорните лица от многонационалната дивизия предислоцирането на румънските военнослужещи, се казва в съобщение на румънското министерство на отбраната, цитирано от Медиафакс.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?