Букурещ се засегна от думите на Борисов за румънските туристи и чумата по свинете

Бойко Борисов

Румънското Министерство на външните работи реагира с раздразнение на твърдението на българския премиер Бойко Борисов, че африканската чума по свинете в България е била пренесена от румънските туристи.

"Те ядат по пътищата, от там остатъците лесно могат да се разнесат", разясни премиерът в петък, когато отиде лично да успокоява страстите около заповедта за профилактично ликвидиране на домашните прасета около големите свинекомплекси.

Още на следващия ден, в събота, Агенция "Пътна инфраструктура" разпространи снимки, на които се вижда как нейни служители изпълняват "всички предписани мерки за дезинфекция на пътищата в граничните райони, паркинги, отбивките за отдих около бензиностанциите, както и около други обекти, край които минава интензивен пътникопоток".

В неделя в "Туитър" и "Фейсбук" румънското външно министерство изрази недоволството си от изказването на премиера.

В профила си в "Туитър" министерството изразява дълбоко разочарование от думите на Борисов. "Той трябва да си припомни, че румънските туристи допринасят значително за брутния вътрешен продукт на България“, се казва в съобщението.

Подобен текст се появи и в профила на министерството във "Фейсбук".

"Отвъд техническите аргументи, които ще бъдат предоставени от Националната санитарно-ветеринарна служба и Националната служба за сигурност на храните в отговор на злощастните изявления на премиера на България, не можем да не изразим нашата изненада и разочарование от отношението на българския премиер към румънски туристи, особено като се има предвид, че те допринасят значително за БВП на България“, заявява румънското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България