Букурещ ще търси сметка на ЕК за "слабия, повърхностен и политизиран" доклад

Премиерът на Румъния Виктор Понта

Управляващата левоцентристка коалиция "Социал-либерален съюз (СЛС) изкарва Европейската комисия пред черната дъска: Да отговори за слабия, повърхностен и политизиран доклад", съобщава в заглавие румънският вестник "Гъндул", цитиран във вторник от БТА. СЛС иска представители на Европейската комисия да отговарят пред Европейския парламент за "грешките" в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка.

Евродепутатите от СЛС ще внесат искане за организиране на обсъждане в Европейския парламент на тази тема, съобщи пред вестника говорителят на Социалдемократическата партия (водещата формация в СЛС) Каталин Иван. Каталин Иван обяснил пред изданието, че официалната позиция на Социалдемократическата партия е искане за обсъждане, а не нов доклад. "Искаме да обсъдим настоящия доклад и да повикаме Европейската комисия да отговори на многобройните въпроси, които повдига този доклад, който е много-много слаб, повърхностен и политизиран", заявил представителят на румънските социалдемократи.

В. "Гъндул" цитира и мнението на съпредседателя на СЛС Крин Антонеску, който е лидер на либералите и председател на Сената. Антонеску посочи, че евродепутатите имат право да поискат обяснения дори от председателя на Комисията Жозе Барозу.

Евродепутатът от Национално-либералната партия (НЛП) Норика Николай заяви, че либералите ще организират европейска пресконференция, за да изяснят отношенията съдебна система-медии. Николай каза, че евродепутатите от НЛП ще отправят серия питания до представителите на Европейската комисия и ще поискат да се оповестят източниците, които са вдъхновили доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Според Норика Николай докладите на Европейската комисия за страната стават все по-политизирани.

Президентът Траян Бъсеску пък иронизира позицията на СЛС и призова представителите на управляващата коалиция да прочетат доклада по Механизма, който според Бъсеску е коректен, пише още "Гъндул". Подобна е позицията и на опозоционната Демократично-либерална партия (близка до Бъсеску).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?