Букурещ ще връща 750-800 милиона евро заради нередности с еврофондовете

Леонард Орбан

Румъния очаква да понесе финансови корекции в размер на 750-800 милиона евро заради констатирани от Европейската комисия нередности в управлението на европейските фондове, посочи румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан, цитиран от АФП.

Според предварителните изчисления размерът на финансовите корекции може да бъде между 750 и 800 милиона евро, заяви Орбан на пресконференция.

Брюксел обяви миналата седмица временно спиране на отпускането на европейски фондове за Румъния в областта на транспорта, регионалното развитие и подобряването на конкурентноспособността в резултат на сериозни пропуски в системата на управление на тези средства.

Букурещ има малко повече от два месеца, за да се справи с тези проблеми, тъй като в противен случай е заплашен от пълно спиране на плащанията.

За да защити европейския бюджет, Европейската комисия посочи, че ще прилага финансови корекции. Това означава, че една част от средствата ще трябва да бъдат върнати или няма да бъдат отпуснати.

Тези корекции може да възлязат на 700 милиона евро, като основната част ще засегне развитието на транспортната инфраструктура и следователно държавни компании, ползващи тези средства, като железниците или националната компания за магистралите и пътищата, уточни Орбан.

Корекции в размер на около 180 евро ще бъдат приложени и за програмата за развитие на човешките ресурси в чието управление Европейската комисия също е констатирала нередности, добави Орбан.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа