Букурещ свали на 30% активността нужна за признаване резултатите от референдуми

Румънският парламент прие закон, с който се намалява необходимата избирателна активност за признаване на резултатите от какъвто и да е референдум, предаде агенция Ройтерс. Новото положение ще улесни управляващата партия да осъществи планираните промени в конституцията, посочва агенцията.

Управляващият Социал-либерален съюз иска да промени конституцията на Румъния до края на тази година, казвайки че основният закон се нуждае от изменения, за да определи по-добре баланса на силите в страна членка на ЕС.

Недостатъчно висока избирателна активност, което е обичайно явление за Румъния и изобщо в ЕС, осуети миналогодишния опит на Социал-либералния съюз (СЛС) да отстрани от поста с импийчмънт своя политически противник - президента Траян Бъсеску. СЛС го обвиняваше в нарушения на конституцията.

Стъпката предизвика тревога в Европейската комисия и сред инвеститорите, но напрежението вече намаля и е малко вероятно СЛС да опита отново да отстрани Бъсеску, още повече че мандатът му приключва следващата година, отбелязва Ройтерс.

Новият закон, одобрен от парламента, в който СЛС контролира 70 процента от местата, орязва необходимата избирателна активност за приемане на резултата от даден референдум на 30 процента от всички гласоподаватели, от предишните 50 процента.

Опозицията обяви, че ще се оплаче в Конституционния съд с мотива, че парламентът не е разполагал с достатъчно време за дебати по закона и той е бил приет прибързано.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?