“Булатом“: АЕЦ “Белене“ е рентабилен и нужен проект

“Булатом“: АЕЦ “Белене“ е рентабилен и нужен проект

Със становище в защита на проекта за строеж на втора ядрена централа в Белене излезе във вторник Българският атомен форум (“Булатом“), чийто председател е Богомил Манчев, собственик на компанията “Риск инженеринг“. Фирмата изпълнява най-много поръчки в енергетиката и участва в дружеството “Уорли Парсънс“, което е архитект инженер на АЕЦ “Белене“.

Подкрепата на организацията идва в момент, в който проектът е замразен и се преразглеждат договорите по него и предвидените в тях неустойки, за да се реши дали да бъде продължен или да се прекрати, тъй като има проблеми с финансирането, а бюджетът няма достатъчно средства, за да гарантира кредита, предложен от Русия.

От “Булатом“ посочват, че проектът е рентабилен, аргументирайки се с направените вече икономически анализи от страна на инвеститора НЕК и финансовия консултант “Делойт“. Според форума дори и да се направят нови анализи, те щели да покажат абсолютно същото.

В съобщението се посочва, че при дългосрочните проекти финансовите показатели е нормално да се променят заради цените на всички останали енергоносители, което и влияе цената на ел.енергията, която ще се произвежда в бъдеще.

“Най-елементарното сравнение на цените на договорените в момента за строителство ядрени блокове в държави като Франция, Китай, Армения, Южна Африка и др. показват, че договорената преди две години цена за АЕЦ „Белене” е възможно най-ниската“, пише още в становището.

От “Булатом“ тълкуват даденото от ЕК положително становище за ядрения проект по руска технология трето поколение с презумпцията, че бъдещата централа ще обезпечава електроснабдяването не само България, но и съседните страни.

“Строителството на нови енергийни мощности на Балканите следва да се разглежда паралелно с постоянно повишаващото се потребление на електроенергия от една страна и от друга - с увеличаващите се цени на енергоносители, както и с намаляването на техните количества в световен мащаб. Тогава едва ли е най-приемливият сценарий ще бъде внос на ел. енергия за нашите нужди отвън“, коментират още от организацията.

Според експертите ѝ не може да се коментират като алтернативни едни на друг АЕЦ “Белене“ и проучването за строеж на VІІ и VІІІ блок на АЕЦ “Козлодуй“, а да се разглеждат като допълващи се възможности. Проектът за новата централа е бил разработен в момент, в който са работели и затворените в края на 2006 г. ІІІ и ІV блок, но после е изникнала и необходимостта от още мощности.

Започването и самото строителство на една атомна централа в най-оптимистичния вариант отнема 12-13 години, но при започването на процедура по строителството на два нови блока в АЕЦ “Козлодуй в момента трябва да отчете и необходимостта от задоволяване на нови изисквания за безопасност. Това означа нови много детайлни проучвания и изследвания на площадката и нови цени, които в никакъв случай няма да бъдат конкурентни на договорените в момента цени за АЕЦ “Белене”, допълват от “Булатом“.

“Ние сме абсолютно сигурни, че строителството на АЕЦ “Белене” следва да се продължи без каквото и да е забавяне“, допълват от организацията на Манчев.

Според експертите ѝ бъдещите 2000 МВТ ядрена мощности са абсолютно необходими за обезпечаване на енергийния баланс на страната ни след 2015 г. и страната ни ще си върне донякъде стратегическата роля за енергиен център на Балканите. България щяла и да даде своя принос в изпълнение на европейския план за гарантиране на енергийните доставки за региона.

“Продължаването на строителството на АЕЦ „Белене” от една страна ще гарантира притока на свежи капитали към нашата страна, а от друга ще създаде работа директно и индиректно десетки хиляди български граждани, което в реалните условия на икономическа криза е от първостепенно значение“, обобщават от “Булатом“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес