"Булатом" изчисли 30 млрд. евро загуба от забавянето на АЕЦ "Белене"

Богомил Манчев

Пропуснати ползи за 30 млрд. евро от забавянето на строежа на АЕЦ "Белене", която трябваше да е готова през 2013-2014 г. по първоначални планове след рестарта на проекта, изчисли председателят на Българския атомен форум (БулАтом) Богомил Манчев пред журналисти при връчването на вторите медийни награди на организацията в четвъртък.

По думите му 1.2 млрд. евро биха били годишните приходи на ядрената централа, ако работи. При мултиплициращ ефект на всяко евро в икономиката се стига до тази колосална сума, обясни той.

Манчев за пореден път разкритикува забавянето на процедурата за избор на стратегически инвеститор за довършване на проекта. Тя е на трупчета от миналия април с мотива, че пандемията от коронавирус не дава възможност да се следва предвидения график. https://www.mediapool.bg/energiyni-proekti-v-kapana-na-koronavirusa-news306727.html.

Тримата потвърдили желанието си кандидати, които бяха пред подаване на обвързващи оферти след запознаване с пълната информация за проекта, са руската "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация. По негова информация до месец в София ще пристигнат представители на един от инвеститорите, за да де интересуват какви са намеренията на правителството относно процедурата.

Според Манчев, ако тя просто бъде прекратена, кандидатите ще съдят страната ни заради направените от тях разходи по участието си в нея.

Единственият начин да се избегне това е решение държавата да е инвеститор в проекта, защото такава възможност е записана в документацията на конкурса за стратегически инвеститор, каза ядреният експерт. Той смята, че НЕК, която за момента е инвеститор в ядрения проект, може да вземе държавно гарантиран евтин заем и сама да довърши АЕЦ "Белене", което по последни оценки на Българската академия на науките ще струва 10 млрд. евро.

Председателят на БулАтом остава на мнение, че само нови ядрени мощности могат да помогнат на България да постигне заложените в европейската Зелена сделка намаления на въглеродните емисии до 2030 и 2050 г. Отново разви тезата, че АЕЦ "Белене" и изграждането на нова мощност на нова площадка на АЕЦ "Козлодуй" не са конкурентни проекти, а са необходими и двата и дори на съществуващата атомна централа трябват не още един, а два блока.

Като нереалистични оцени Манчев коментираните намерения за строеж на съоръжение за улавяне, транспортиране и съхранение на изхвърляните от въглищните централи парникови газове, както и за газификация на тези мощности. По думите му 1.5 млн. евро на всеки инсталиран мегават въглищна мощност, която ще бъде включена в улавянето и съхранението на серен двуокис, струва подобно съоръжение. 1.5-2 млрд. евро би излязла инвестицията в преобразуването на топлоелектрическите централи на природен газ, изчисли още експертът.

По думите му трябва да се намери симбиозата между базовите, балансиращите и възобновяемите мощности, а секторът се нуждае от сериозни реформи. Най-чувствителната от тях е свързана с това, че в сектора има излишни 10 хиляди души, които в момента му тежат. Те трябва да се преквалифицират, а отрасълът да се модернизира, за да е по-ефективен, смята Манчев.

Споделяне

Още от Бизнес