Булбанк, Биохим и ДСК подписаха договорите за замяната на БКК с държавата

Собствениците на Булбанк, Биохим и ДСК подписаха договорите за прехвърляне на ангажиментите от Банковата консолидационна компания (БКК) към държавата, поети при продажбата на трите финансови институции. Това е последната стъпка, преди правителството да внесе за ратификация в парламента договорите между България, купувачите и БКК, съобщиха от консолидационната компания в петък.

Съгласно тристранните договори, държавата ще замести БКК във всички права и задължения, поети съгласно договорите за приватизацията на Булбанк, Биохим и Банка ДСК, които все още са в сила. При продажбата на банките БКК пое задължението да обезщетява купувачите в случай, че данните за състоянието на финансовите институции в приватизационните договори се окажат непълни, неточни или неверни.

По сделката за Булбанк, сключена през юли 2000 г. с УниКредито Италиано и Алианц, са останали само гаранциите за неразкрити данъчни задължения на банката. Техният срок изтича през януари 2011 г., съобщиха от БКК.

Основните гаранции по сделката с Банк Аустрия за "Биохим", сключена през юли 2002 г., са изтекли през април т.г. И в този случай остават само гаранциите за неразкрити данъчни задължения на банката, които изтичат през октомври 2007 г.

По последната банкова сделка - тази за Банка ДСК, купена от унгарската ОТП през май 2003 г., все още са в сила всички представителства и гаранции, поети от БКК, и те ще бъдат прехвърлени като отговорност на държавата. Най-дългият срок за поети гаранции - отново по неразкрити данъчни задължения, изтича през октомври 2008 г. Веднага след като се ратифицира тристранното споразумение с ОТП, в полза на БКК ще бъдат освободени и паричните средства по доверителната сметка, открита съгласно приватизационния договор.

Прехвърлянето на задълженията на БКК към държавата ще даде възможност за ликвидация на банковата компания, което ще позволи да се разпределят в държавния бюджет всички постъпления от продадените от БКК банки.

Споделяне

Още от Бизнес