Булбанк прогнозира бързо развитие на пазара на взаимни фондове в България

Фондът за управление на активи на Булбанк Пайниър Инвестмънтс отчита пазарен дял от 39% и 1600 клиенти две години след идването си в България. Това съобщиха в сряда ръководствата на двете институции.

Фондът, който е първото чуждестранно дружество за управление на активи с инвестиционни продукти в България, оперира с 9 млн. евро активи от директни инвестиции и над 5 млн. евро активи от специализирания продукт "структуриран депозит".

Според ръководството на фонда пазарът на взаимни фондове в България се развива интензивно през последните години, като към февруари 2005 г. местни и чужди фондове управляват активи за над 36 млн. евро, а само през миналата година броят на управляващите фондове у нас е нараснал от четири на девет.

Според Мартин Дибал, ръководител "Нови пазари" на Пайниър Инвестмънтс разпределението на личните спестявания представлява основен интерес за тези дружества, тъй като имат голям потенциал. По думите му клиентите все повече ще се интересуват от небанкови продукти, в които да влагат спестяванията си.

По данни на фонда в структурата на спестяванията на домакинствата в България се очаква да продължи тенденцията за намаляване на дела на парите в брой. През 2003 г. те са били 32,8% от спестяванията, а към септември 2004 г. - 30,9%. Депозитите са нараснали от 58,6% на 60,1%.

Най-много са спечелили пенсионните фондове, където нарастването е от 4,3 на 4,86%, а при взаимните фондове ръстът е от 0,1 на 0,27%, каза Мартин Дибал.

Според него преразпределението на активите изглежда неизбежно, като се има предвид развитието на този сегмент в други страни от Централна и Източна Европа. В Словакия през 2003 г. взаимните фондове са държали 3% от общите активи на домакинствата, в Полша - 5,4%, в Турция - 6,9%, в Чехия и Унгария този дял е 8,7%, а в Италия - 15,4%.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?