"Булгаргаз" е поискал запор на сметките на три топлофикации

Хората във Враца, Плевен и Бургас няма да останат без парно през зимата

"Булгаргаз" е поискал запор на сметките на три топлофикации

"Булгаргаз" е поискал запориране на сметките на топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас, които му дължат общо 53 млн. лв.

Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов в интервю за БНР.

Запорите на дружествата във Враца и Плевен най-вероятно вече са наложени.

Дълговете на топлофикацията в Плевен са в размер на 34 млн. лв., на тази във Враца - 8 млн. лв., а в Бургас - на 11 млн. лв.

Павлов успокои гражданите, че подаването на газ към топлофикациите няма да спре и потребителите няма да останат без парно в средата на зимата.

"Булгаргаз", освен на тези три топлофикационни дружества, доставя природен газ и на газоразпределителни дружества – големи индустриални консуматори, и затова погасяването на всяко едно задължение в срок, е гаранция за доставките за всеки един клиент. Плащането от всички клиенти ще гарантират една спокойна зима", каза шефът на държавният газов доставчик.

По думите му на трите топлофикации са били предложени тристранни споразумения между тях, "Булгаргаз" и съответните търговци, но до момента нямало отговор.

Пред БНР председателят на съвета на директорите на плевенската и врачанската топлофикации Кремен Георгиев заяви, че потребителите им няма останат без топлоподаване. Топлофикациите ще продължат разговорите с "Булгаргаз" за постигане на споразумение за изплащане на задълженията.

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов каза още, че очаква стабилизиране на цените на газа.

"Цената ще се стабилизира. Към настоящия момент е рано да се каже, но при запазване на цените едва ли би имало увеличение", каза той.

"Булгаргаз" вече поиска увеличение на цената на синьото гориво с 3.51% от 1 януари.

Решение за окончателната цена за първото тримесечие на идната година трябва да бъде взето от КЕВР в края на декември. Тъй като увеличението е под 5%, не се очаква да има промяна в цените на парното и топлата вода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес