"Булгаргаз" и топлофикации: Изкуствено се свалят цените ни

"Булгаргаз" и топлофикации: Изкуствено се свалят цените ни

На съд ще бъде даден дежурният спор между Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и обществения снабдител "Булгаргаз" за определянето на цените и по-специално за връщането на недовзетия приход на дружеството от предишни периоди, в които регулаторът им е определял по-ниски от реалните цени.Това стана ясно в сряда при обсъждането в ДКЕВР на намерението на комисията на намали цената на природния газ от януари с повече от 6 процента, за да може да свали и тарифите на топлофикациите средно с 5 на сто.

Предложението на "Булгаргаз" бе цената за първото тримесечие на 2011 г. да е 527.81 лв. без ДДС за хил. куб. м. или с 1.78 на сто по-ниска от сегашната, но ДКЕВР определи тарифа от 509.38 лв. Тя от своя страна ще поевтини парното и топлата вода в София с 5.12 на сто, в Пловдив – с 6.38 процента, в Плевен – с 5.74 на сто, във Варна – с 5.09%, във Враца – с 5.42% и в Бургас – с 5.17%.

Регулаторът признава, че по-голямото намаление на цената на газа най-вероятно ще изведе обществения снабдител на загуба, но оправдава това свое решение с нуждата от намаляване на цената на топлоенергията, която през лятото при близо 25-процентното повишение на цената на газа скочи с 15 на сто.

Топлофикациите също не харесаха намерението на ДКЕВР да свали цените им, като от столичното дружеството посочиха, че подобно действие ще ги изведе на загуба с 16 млн. лв.

"Булгаргаз" оспори приложените от регулатора методи за допълнително поевтиняване на газа чрез намаляване на недовзетия им приход почти девет пъти, свиване на вноса на руската суровина и увеличаване на добива ѝ от газохранилището в Чирен.

"Булгаргаз" оценява недовзетия си приход на 90 млн. лева, а според ДКЕВР той е 11 млн. лв., коментира Александър Петров от "Булгаргаз". Според него технически е неизпълнимо решението на регулатора да увеличи добива от Чирен на 300 млн. куб. м за първите три месеца на 2011 г. и това е консултирано с оператора на хранилището и на газовата мрежа "Булгартрансгаз". Освен това намаляването на количествата на руския газ може да наруши някоя от клаузите по договорите с доставчиците. Държавното дружество не е съгласно и с оценката на курса на долара като ценообразуващ фактор, каза Петров.

Семерджиев го контрира, че е възприет курс на долара, който е максимално изгоден за потребителите, а въпросът за отчитането на недовзетия приход ще бъде решен от съда.

Широкият медиен отзвук за намаляване на нашата цена мисля, че е предрешен, коментира Петров. Той посочи като проблем и продължаващото трупане на дългове към "Булгаргаз от страна на топлофикациите. Само за месец и половина столичното парно е увеличило текущите си задължения към газовата компания с 30 млн. лв., даде той пример.

Споделяне

Още от Бизнес