Булгаргаз инвестира 22 милиона лева в реконструкцията на газохранилището в Чирен

Министърът на енергетиката Милко Ковачев откри реконструираното газохранилище в Чирен. Общата стойност на инвестицията е в размер на 22 млн. лв. собствени средства на Булгаргаз.

Чирен е единственото газово хранилище на територията на България, в което през 2002 г. са нагнетени 331 млн. м3 природен газ. Ръстът на нагнетените количества за 2002 г. е с около 70 % в сравнение с 2001 г

Иизпълнителният директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов каза, че след модернизациите хранилището ще съхранява природен газ, собственост на други юридически лица, по регулирани от Държавната комисия за енергийно регулиране цени.

Гегов допълни, че "Булгаргаз" вече има подписани четири договора за съхранение на общо 115 милиона кубически метра синьо гориво. Енергийният министър Милко Ковачев съобщи, че обновяването на хранилището в Чирен дава възможност за по-голяма гъвкавост на газопреносната мрежа на страната и за увеличаването на потребителите ѝ.

Милко Ковачев допълни, че през тази година ръстът на потребление на газ се е увеличил с 6,8 процента, а транзитът през страната ни с 2 процента. Според него нарастването на потреблението на синьо гориво и на електроенергия с пет на сто спрямо м.г. е ясен индикатор за ръста на българската икономика.

Още от Бизнес