"Булгаргаз" коригира ЕК, че руският газ у нас е от най-скъпите

Цената е 17.81 евро/МВтч и е най-ниската в Европа, а не близо 20 евро, както пише доклад за второто тримесечие

"Булгаргаз" коригира ЕК, че руският газ у нас е от най-скъпите

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви, че не е коректна посочената цена на внасяния от Русия природен газ у нас в доклад на Еврокомисията за газовите пазари в общността през второто тримесечие на 2018 г. Засега не е ясно откъде идва разликата между действителната и вписаната от Брюксел цена.

Според документа на главна дирекция "Енергетика" на Еврокомисията цената на руския газ у нас е 19.92 евро за мегаватчас, което нарежда страната ни сред получаващите на най-висока цена доставки от "Газпром". Според документа по-ниски от българските газови цени има в Унгария – 19.86 евро/МВтч, в Италия – 19.69 евро, в Румания – 19.65 евро, в Гърция – 18.97 евро, в Германия – 18.75 евро, в Литва – 18.60 евро и в Латвия – 18.06 евро. По-скъпо отколкото в страната ни "Газпром" продава в Словакия – за 20.16 евро/МВтч, в Чехия – 20.38 евро, в Словения – 21.32 евро, и в Естония – 21.86 евро.

"Булгаргаз" обаче заяви в сряда, че отбелязаната българска цена не е вярна. Предложената на енергийния регулатор цена на руския газ през второто тримесечие е била 34.84 лева/MВтч или преизчислена по фиксинг 1.95583 се получава цена от 17.81 евро/МВтч. Одобрената от Комисията за енергийно и водно регулиране тарифа е дори по-ниска – 34.04 лв. или 14.40 евро за мегаватчас, което е под цената на внасяния от Русия газ.
 
Газовият доставчик допълва, че в момента в диалог на експертно ниво изяснява причината за различието в публикуваните от Брюксел данни.

Докладът за газовите пазари в ЕС сочи, че след две години на почти непрекъснат растеж потреблението на газ в Евросъюза е намаляло с 8 процента през второто тримесечие на 2018 г. спрямо година по-рано. Причините за това са топлото време и намалената работа на газовите електроцентрали в Европа. В абсолютно изражение спадът на консумацията на синьо гориво е 86 млрд. куб. м.

В България потреблението на газ е намаляло с около 15 процента през второто тримесечие на 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Представените данни показват още, че през разглеждания период вносът на руски газ в ЕС през Украйна се е увеличил с 5 на сто спрямо преди година. През Украйна в Европа са постъпили 44 на сто от количествата руски газ. През "Северен поток" и Германия влизат 33 на сто от доставките на "Газпром" в ЕС и се отбелязва ръст на постъпващите обеми от 32 процента през второто тримесечие на годината, което според доклада означава, че на практика капацитетът на тръбата се използва почти на 100 процента. Доставките на руски газ в ЕС през Беларус и най-вече по газопровода "Ямал" остават непроменени и съставляват 23 процента от целия газов внос от Русия.

При доставките на втечнен газ лидер на европейските пазари е Катар с 43 процента дял в този сегмент на пазара, следвана от Нигерия (17%), Aлжир (16%), Тринидад и Тобаго (9%) и Норвегия също с 9 на сто. Делът на САЩ  на европейския пазар на втечнен газ е едва 1.3 процента, което е наполовина по-малко от наблюдаваните американвски обеми през същия период на 2017 г.

Катар има доминираща роля на пазара ва втечнен газ в Белгия – дял от 99 на сто, в Италия и Полша със 78 процента и във Великобритания – 54%. Алжир е най-големият доставчик на втечнен газ във Франция с дял от 36 на сто и единствен такъв снабдител в Гърция. В Португалия единственият доставчик на втечнен газ е Нигерия, а Испания има най-разнообразното в Европа портфолио от седем доставчика на втечнен газ, от които Катар е най-големият.

През юни обаче антимонополната служба на ЕС започна разследване срещу "Катар Петролеум" дали има проблемни клаузи в договорите за доставките ѝ на газ на европейския пазар, които биха създали териториални ограничения (за препродажба на газа в ЕС). "Такива клаузи биха могли да увредят конкуренцията и да попречат на потребителите да получат максимална изгода от единния европейски пазар", каза тогава еврокомисарят по конкуренцията  Маргрете Вестагер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес