"Булгаргаз" купува от ДЕПА газ на по-ниска, но тайна цена, която ще има ефект наесен

След анализ на пазарите може да се обявят още подобни търгове за натиск на тарифите на руснаците

"Булгаргаз" купува от ДЕПА газ на по-ниска, но тайна цена, която ще има ефект наесен

"Булгаргаз" ще сключи договор с гръцкия държавен газов доставчик ДЕПА за доставка на 144 млн. куб. м природен газ през месеците април, май и юни, тъй като е предложил най-ниска цена в първия търг на българския държавен газов доставчик за суровина извън дългосрочния му договор с руската "Газпром експорт". Количествата ще бъдат нагнетени за съхранение в подземното хранилище "Чирен" и ще се използват за формирането на цените през есенно-зимния период. Целта е индустрията и домакинствата у нас тогава да се възползват от сега по-евтината суровина и евентуално поскъпване на синьото гориво заради по-голямото търсене, да се отрази по-слабо върху крайната цена, става ясно от съобщение на "Булгаргаз" във вторник за успешно приключения търг.

На каква цена ще бъде сключен договорът обаче няма да се обяви, защото била търговска тайна,.

Както Mediapool писа преди ден, три са били офертите – на ДЕПА, на българския търговец на газ "Дексиа България", в което участва Искър Искров, един от директорите и акционерите на торовия завод "Агрополихим", и компанията "Kолмар", регистрирано в Холандия дружество на едноименната швейцарска компания.

Изискването на "Булгаргаз" беше кандидатите да предложат отстъпка от определената от Комисията за енергийно и водно регулиране за периода от април до края на юни цена от 45.17 лв./МВтч (без акциз, ДДС и такси за достъп до мрежата и за пренос). От тази цена 44.35 лв. е плащаната на "Газпром" стойност на входа на българската система.

Предлаганият газ – тръбен от гръцката система

Най-голямата отстъпка е дадена от ДЕПА, но каква е тя така и няма да се разбере. Компанията е посочила като произход на газа вътрешната система на Гърция.

Играчи от българския пазар още преди ден коментираха пред Mediapool, че ДЕПА участва в процедурата, за да пласира заложени в нейния договор за доставка на газ от "Газпром" количества, които няма да може да реализира на гръцкия пазар и смята да ги пласира у нас, вместо да плаща на руснаците по клаузата "вземай или плащай". ДЕПА можела да предложи газпромовски газ на по-ниска от българската цена заради по-различната формула на образуване на тарифата. За "Булгаргаз" цената е обвързана с тази на петрола за девет месеца назад, докато за ДЕПА е за шест месеца и поевтиняването на петрола в този срок се отразява в по-голяма сила в гръцката цена, отколкото в българската.

Доколкото гръцкият доставчик има достъп и до втечнен газ, който в момента на техния терминал в Ревитуса се търгува за 15-16 евро/МВтч, ДЕПА предпочита да ползва по-евтиния втечнен газ за вътрешния си пазар. А по-скъпия руски газ, който е длъжна да вземе от "Газпром" по силата на клаузата "вземай или плащай", да вкара в гръцката система и после да изчисти – в случая на българския пазар, без да е на загуба, описват схемата запознати с пазара.

Те обръщат внимание и на факта, че ден преди изтичането на крайния срок за подаване на оферти в търга на "Булгаргаз" – 29 март, газовият оператор "Булгартрансгаз" обявява, че е увеличил четворно капацитета на връзката Кулата-Сидирокастро между българската и гръцката тръбопроводна система за внос на природен газ у нас. И то за същите месеци на търсената от "Булгаргаз" доставка. Според специалистите това надали е случайно.

Остават съмненията за възможна равномерна доставка на втечнен газ

От "Булгаргаз" посочват, че другите двама кандидати в търга – "Дексиа" и "Колмар", са предложили да доставят втечнен природен газ от гръцкия терминала в Ревитуса.

Газови специалисти обаче обръщат внимание, че при положение, че поръчката на "Булгаргаз" е за равномерни доставки, няма как да се осигурят такива за втечнен газ, защото максималният период за временно съхранение на суровина на терминала Ревитуса е 18 последователни дни.

От "Булгаргаз" не посочват каква е цената на предложения от ДЕПА газ, но обясняват, че "българските потребители на природен газ ще се възползват от новата по-ниска доставна цена през есенно-зимния период на 2019-2020 г., когато закупените на търга и съхранени количества в размер на 1 532 000 MWh ще бъдат доставени на крайните клиенти – както битовите потребители в страната, така и българската индустрия".

"Булгаргаз": Търгът беше прозрачен

Газовият доставчик обяснява, че проведеният от него търг е бил открит, прозрачен, с ясно разписани и конкретни изисквания към участниците. "Възможност за участие имаха всички търговци, утвърдени в световен мащаб на пазара на природен газ, включително и в региона на Югоизточна Европа. Беше проявен изключителен интерес от страна на много търговци, осъществяващи своята дейност или навлизащи на пазара на природен газ в региона", допълва се в официалното изявление на държавната компания.

В него се допълва, че търгът е проведен след подробен анализ на спот пазара на природен газ в Европа през 2019 г. и на традиционните дългосрочни, петролно индексирани договори в Западна Европа. Данните показали, че са налице условия и възможности за доставки в България на по-ниски цени от действащите в страната. Това се случва за пръв път от две години заради сравнително топлата зима в Западна Европа, което намалило търсенето на природен газ, заради рекордно високите нива на запасите на природен газ в газохранилищата в Европа и заради вкарани значителни количества втечнен газ в Западна Европа, в резултат на излишъци на азиатския пазар.

Опция за още такива процедури

При провеждане на процедурата са били отчетени техническите възможности за внос на природен газ, които се предоставят от операторите на преносните мрежи на България и съседните страни, допълват от "Булгаргаз".

Дружеството заявява, че ще "продължава внимателно да следи динамиката на цените на природния газ, търгуван както на борсите, така и по традиционните дългосрочни договори в Западна Европа и региона, с оглед предприемане на своевременни действия, които биха намалили цената на газа за българския битов потребител и индустрия".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес