"Булгаргаз" на червено с 20 млн. лв. и с още толкова дългове

Държавният обществен доставчик на газ "Булгаргаз" ще приключи 2014 г. със загуба от 20п млн. лв. като още толкова дължи като данъци на "Националната агенция по приходи". Този отрицателен резултат ще бъде постигнат дори и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се съгласи да увеличи цената на природния газ с 1.69 на сто за четвъртото тримесечие на годината, обясни пред журналисти във вторник Александър Петров от "Бургаргаз" след откритото заседание на ДКЕВР именно за тарифата на синьото гориво, която според представителите на регулатора трябва да остане същата, а това със сигурност ще увеличи планираната вече загуба на газовата компания.

Петров обясни, че за отрицателния финансов резултат на дружеството влияе повишеният курс на долара към лева, а дълговете към НАП били натрупани от два месеца. От тогава реално газовото дружество е с блокирани сметки в затворената "Корпоративна търговско банка".

"Булгаргаз" дължи пари и на газовия оператор "Булгартрансгаз", а в същото време има да си прибира87 млн. лв. от топлофикациите в София, Плевен, Враца и Бургас.

Независимо от това какво решение ще вземе ДКЕВР за цената на газа, необходимите количества газ в хранилището в Чирен ще бъдат обезпечени, заяви Петров. по думите му дружеството ще привлече финансиране, за да се нагнетят допълнителни количества и в момента се водят преговори за въпросното финансиране. Ще се търсят възможности за финансиране на първо място от БЕХ, уточни експертът.

На въпрос дали дружеството има индикации, че ще бъдат намалени или спрени доставките на газ от Русия, Петров каза, че засега няма такива индикации. Официално нямаме предупреждение или индикации, че ще има такова нещо, каза Петров. До момента количествата, които страната ни получава, са в пълния си обем, добави той. Петров каза, че има създаден кризисен щаб, който следи обстановката и се прави необходимото да се намалят последствията, ако възникне газова криза.

Споделяне

Още от Бизнес